fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Paus duikt op in Vaticaanse kerststallenexpositie

KN Redactie 17 december 2020
image
Aartsbisschop Rino Fisichella bij de opening van de expositie'100 kerststallen in het Vaticaan' op 13 december 2020. Foto: Daniel Ibáñez, CNA

In de jaarlijkse tentoonstelling 100 kerststallen in het Vaticaan staat deze keer een miniatuur van paus Franciscus die het Christuskind lof brengt. De tentoonstelling is sinds zondag te zien in de zuilengalerij van Bernini rond het Sint-Pietersplein.

Het miniatuurbeeld van de paus is onderdeel van de scène die het indrukwekkende Urbi et Orbi van 27 maart 2020 verbeeldt. Die dag bad Franciscus op een regenachtig en leeg Sint-Pietersplein om een einde aan de coronapandemie. Hij zegende stad en wereld met het Allerheiligste.

Naast paus Franciscus en het kind Jezus in een kribbe, zijn de voorkant van de Sint-Pieter en het wonderbaarlijke kruisbeeld uit de kerk van San Marcello al Corso te zien.

Onder de zuilengalerij

Om veiligheidsredenen is de tentoonstelling dit jaar verplaatst naar de beroemde colonnade van Bernini. Onder de zuilengalerij brengen sommige daklozen de dag door. ‘s Nachts slapen veel meer mensen rond de buitenrand van de colonnade in slaapzakken, tenten of bovenop karton dat hen moet beschermen tegen de koude steen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Door de beperkte ruimte zijn er dit jaar overigens geen honderd, maar zeventig kerststallen tentoongesteld. De meeste ervan zijn ook in voorgaande jaren getoond, maar enkele zijn nieuw. De Vaticaanse brandweer stelde bijvoorbeeld een kerststal samen die in een oude brandblusser zit.

Kerststallen en citaten

Naast traditionele Italiaanse kerststallen zijn er ook die met de hand zijn gemaakt met meer ongebruikelijke materialen, zoals papier, stro en stenen, of op papier met een ouderwetse typemachine. Niet alles is van Italiaanse origine. Sommige kerststallen komen uit andere landen.

Naast stallen worden er ook kerststerren getoond, evenals grote borden met citaten van paus Franciscus over de betekenis van de kerststal.

Foto's: Hannah Brockhaus, CNA (klik op de pijltjes voor meer beeld)

Naar de werkelijkheid kijken

De expositie is georganiseerd door die de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, die onder leiding van aartsbisschop Rino Fisichella staat.

De aartsbisschop zei tegen Vatican News: “Als we een gevoel van verdriet of eenzaamheid ervaren, laten we dan naar de kribbe gaan en naar het kindje Jezus kijken dat verwelkomd wil worden. Dan strekken ook wij onze armen uit, houden Hem vast en zullen we ons minder alleen voelen.”

“Kerstmis”, vervolgde hij, “is het licht dat in de wereld komt om de duisternis van het kwaad te verdrijven.” Het heeft volgens hem geen zin om in deze kerstvakantie weg te kijken alsof het dramatische moment dat de hele wereld meemaakt niet bestaat. “Geloof vereist dat we naar de werkelijkheid kijken en betekenis geven aan wat er in de persoonlijke geschiedenis en in de mensheid gebeurt.”

Derde jaar onder leiding Vaticaan

De jaarlijkse kerststallenexpositie begon in 1976. Vóór 2018 werden de kerststallen tentoongesteld op het Piazza del Popolo in Rome. Dit is het derde jaar dat de tentoonstelling onder leiding staat van het Vaticaan.

De tentoonstelling werd op 13 december geopend voor bezoekers en zal na 10 januari sluiten.

Bron: Catholic News Agency