<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Braziliaanse bisschoppen smeken om zuurstof voor coronapatiënten

Catholic News Service 19 januari 2021
image
Uitvaartmedewerkers dragen het lichaam weg van een 75-man die in Manaus stierf aan corona. Volgens familieleden kon de man nergens terecht in de omliggende ziekenhuizen en was er geen zuurstof beschikbaar voor hem. Foto: CNS photo - Bruno Kelly, Reuters

In de Amazone-stad Manaus kampen ziekenhuizen met ernstige tekorten, waardoor mensen overlijden door zuurstofgebrek. De bisschoppen van Amazonas en Roraima vragen in een video om een oplossing voor de ontstane noodsituatie.

“Stuur ons in hemelsnaam zuurstof”, aldus aartsbisschop Leonardo Steiner in een emotionele oproep. “Mensen kunnen niet blijven sterven door gebrek aan zuurstof en door gebrek aan bedden op de IC’s.”

Zuurstof kopen

Steiner zei dat mensen in het Amazonegebied tijdens de eerste coronagolf stierven als gevolg van een gebrek aan informatie en een gebrek aan IC-bedden. Op dit moment, tijdens de tweede golf, sterven er niet alleen mensen door overvolle ziekenhuizen, maar ook door een tekort aan zuurstof.

De situatie in Manaus werd door verschillende media opgemerkt, toen familieleden van mensen in ziekenhuizen met corona en andere aandoeningen, wanhopig probeerden zuurstofflessen te kopen om hun dierbaren te redden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Overgevlogen naar andere ziekenhuizen

Vanaf 15 januari dreigden naar verluidt meer dan zestig premature baby’s te overlijden door gebrek aan zuurstof. Zuurstoftanks van de federale overheid zouden toen naar verwachting slechts enkele dagen meegaan.

Tijdens het afgelopen weekend werden honderden patiënten voor behandeling naar andere deelstaten overgevlogen omdat de aanlevering van zuurstof maar niet op gang kwam.

Dringend beroep

Het pleidooi van aartsbisschop Steiner, die tussen 2011 en 2019 secretaris-generaal was van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, werd nagevolgd door andere Braziliaanse bisschoppen.

Zo vroeg bisschop Walmor Oliveira de Azevedo, voorzitter van de bisschoppenconferentie, bedrijfsleiders, ondernemers en politici om hulp te bieden. 

“Gezien de zeer ernstige situatie in de stad Manaus, is het dringend noodzakelijk om een ​​beroep te doen op christenen en alle mensen met gevoel die worden geconfronteerd met het lijden van anderen. Het is tijd om te helpen”, aldus Oliveira

‘Een vreselijke dood’

Emeritus-bisschop Erwin Kräutler, voorzitter van de Braziliaanse tak van het Pan-Amazonian Church Network, drong lokale en federale overheden ook aan om zuurstofflessen te leveren voor ziekenhuizen in Manaus en het Amazonegebied.

“We zien onze zusters en broeders sterven door verstikking, een vreselijke dood”, aldus Kräutler.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.