fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Altijd geleid door apostolische ijver’: paus prijst overleden Braziliaanse kardinaal

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 augustus 2023
image
De Braziliaanse kardinaal Geraldo Majella Agnelo overleed zaterdagochtend aan de gevolgen van een beroerte die hij eind 2022 kreeg. Foto: CNS - Paul Haring

De Braziliaanse kardinaal Geraldo Majella Agnelo is zaterdagochtend op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londrina overleden. Volgens de Braziliaanse bisschoppenconferentie onderscheidde hij zich door “zijn talent om banden van vriendschap te smeden”.

In een condoleancetelegram gericht aan kardinaal Sergio Da Rocha, aartsbisschop van São Salvador da Bahia, schrijft paus Franciscus dat hij Agnelo dankbaar is voor zijn inzet voor de Kerk, waarbij hij “altijd geleid werd door apostolische ijver”, zo meldt persbureau CNA.

Brazilië en het Vaticaan

Agnelo werd in 1933 geboren in Juiz de Fora. Hij was de derde van acht kinderen. In 1957 werd hij tot priester gewijd in het aartsbisdom São Paulo. In 1978 werd hij tot bisschop van Toledo benoemd en in 1982 tot aartsbisschop van Londrina.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naast de functies die hij in Brazilië bekleedde, was Agnelo van 1991 tot 1999 ook secretaris van de Congregatie (tegenwoordig Dicasterie) voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten in het Vaticaan.

In 1999 werd Agnelo benoemd tot aartsbisschop van São Salvador da Bahia, en in 2001 maakte paus Johannes Paulus II hem kardinaal. Agnelo ging in 2011 op 77-jarige leeftijd met emeritaat als aartsbisschop van São Salvador da Bahia. In de tussentijd was hij van 2003 tot 2007 nog voorzitter van de Braziliaanse bisschoppenconferentie.

Vriendelijkheid

De bisschoppenconferentie van Brazilië meldt dat Agnelo zich altijd heeft onderscheiden door “zijn vriendelijkheid en zijn talent om banden van vriendschap en gemeenschap tussen mensen te smeden”.

“Zijn leven werd gekenmerkt door een grote liefde voor de Kerk en een voortdurende toewijding aan de zaken van de Kerk, de dienst van het geloof en het getuigenis van het christelijk leven”, aldus de verklaring van de bisschoppenconferentie.

https://www.kn.nl/donaties/

Afgelopen weekend werden in de kathedraal van Londrina iedere twee uur de Missen opgedragen aan de overleden Agnelo. Vandaag zal hij worden begraven in de crypte van de kathedraal.