fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Mexicaanse bisschoppen roepen op tot stevigere aanpak Covid-19

Catholic News Service 2 juli 2020
Volgens journalisten en onderzoekers is het gerapporteerde aantal mensen dat in Mexico bezweek aan Covid-19, lager dan het werkelijke aantal. (Beeldgalerij - Foto's CNS)

De bisschoppen van Mexico luiden de noodklok over het coronavirus. Dat waart volgens hen nog steeds rond door het land, terwijl de economische activiteit langzaam weer op gang komt. 

De bisschoppen roepen de regering op tot een stevigere aanpak van de pandemie, zowel op gezondheidsvlak als op economisch gebied.

‘Morele plicht’

Zorgautoriteiten hebben volgens hen de “morele plicht” om “zekerheid te bieden aan mensen wanneer ze in onzekerheid verkeren”. De bisschoppen wijzen onder meer op gezinnen waarvan de kostwinner zijn baan kwijt is, en die in armoede dreigen te vervallen.

Testen

“Het is noodzakelijk dat de burgerlijke autoriteiten al het nodige doen om solide en transparante informatie te bieden, waaronder het aantal doden dat door de pandemie is veroorzaakt. Daarnaast zou het opportuun zijn wanneer grootschalig getest kan worden”, aldus de verklaring.

Meer doden dan gerapporteerd

Mexico is een van de landen van de regio die het minste mensen test op corona.

Volgens journalisten en onderzoekers is het gerapporteerde aantal mensen dat bezweek aan Covid-19, lager dan het werkelijke aantal.

Economische crisis

De verklaring van de bisschoppen komt op een moment dat Mexico zich beraadt over welke strategie te nemen om het coronavirus aan te pakken. Daarnaast staat een economische crisis voor de deur. Tot op heden hebben naar schatting 12 miljoen mensen in Mexico hun baan verloren.

Toenemend aantal armen

De pandemie zal het armoedecijfer naar verwachting doen stijgen tot 60% van de bevolking, aldus de verklaring van de bisschoppen.

27.000 doden

Mexico telt tot op heden meer dan 220.000 mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en meer dan 27.000 mensen die daaraan zijn overleden.

Het Covid-sterftecijfer zal spoedig dat van Spanje en Frankrijk overschrijden. Die beide landen werden hard geraakt door het coronavirus, maar de situatie daar is verbeterd.

Omstreden aanpak coronavirus

De coronastrategie van Mexico is omstreden. Het land test alleen de meest zieke patiënten of mensen die onderliggende ziektes hebben, om zo zijn strategie te bepalen. Mexico test gemiddeld 3,3 op iedere 1000 personen – 25 keer minder dan bijvoorbeeld de VS.

Onjuiste modellen

De gehanteerde modellen bleken ook niet te kloppen. Volgens deskundigen zou de pandemie haar piek bereiken rond 8 mei, en zou het aantal doden op zo’n 6000 blijven steken.

Bezuinigingen

Ook de aanpak van de economische crisis ligt onder vuur. President Andres Manuel Lopez Obrador heeft vooral bezuinigingen doorgevoerd om de crisis het hoofd te bieden.