<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Ophef om steun van karmelietessen aan ‘woke’ grondwet Chili

David Agren - CNS 30 augustus 2022
image
Tegenstanders van de nieuwe grondwet demonstreren in Santiago, Chili, op 26 augustus. Foto: CNS - Ivan Alvarado, Reuters

Begin september gaat Chili naar de stembus voor een referendum over een nieuwe, progressieve grondwet. Een groep zusters van de Ongeschoeide Karmelietessen heeft zich de woede op de hals gehaald van geloofs- en ordegenoten door zich uit te spreken voor de grondwetswijziging.

“Als we het voorstel voor een nieuwe grondwet verwerpen”, aldus de karmelietessen in een verklaring, “verwerpen we de mogelijkheid om een grote stap voorwaarts te zetten in de toekomst van ons land.”

Vervanging van Pinochet-grondwet

Chilenen stemmen op 4 september over de nieuwe grondwet, die in de plaats moet komen van een document dat dateert uit de tijd van de militaire dictatuur van president Augusto Pinochet in de jaren zeventig.

“De erkenning van inheemse volken is een gebaar dat Maria, Onze Lieve Vrouw van Guadalupe, diep verheugt”
- De karmelietessen van San José de Maipo in hun verklaring

De nieuwe grondwet is door voorstanders omschreven als progressief en door critici bespot als ‘woke’. Het is een lang document met 388 artikelen en verklaart Chili tot een “pluri-nationale” staat, waarin inheemse volkeren worden erkend. Ook milieubescherming, gegarandeerde toegang tot onderwijs en gelijkheid tussen mannen en vrouwen worden erin vastgelegd.

Kerkelijke geloofwaardigheid aangetast

De Chileense katholieke bisschoppen hebben de bevolking opgeroepen om deel te nemen aan het referendum en hebben het proces gesteund, maar hebben niet gezegd hoe gelovigen moeten stemmen. Het referendum vindt plaats in de nasleep van een reeks kerkelijke misbruikschandalen, die de geloofwaardigheid van de bisschoppen in de Chileense samenleving hebben aangetast.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De karmelietessen, gevestigd in San José de Maipo, betuigden hun steun aan veel van de progressieve artikelen. Volgens hun verklaring is de erkenning van inheemse volken “een gebaar dat Chili waardig maakt en Maria, Onze Lieve Vrouw van Guadalupe, diep verheugt”.

Ecologie

In de verklaring wordt verder gewezen op een artikel waarin staat dat “ieder mens recht heeft op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst” en op een ander artikel waarin staat dat “de staat spiritualiteit erkent als een essentieel element van het mens-zijn”.

De zusters vervolgden: “Deze nieuwe grondwet is ecologisch, respecteert en maakt wetten over de natuur, zoals paus Franciscus ons vraagt in de encycliek Laudato Si’, waarin hij ons oproept om het ‘gemeenschappelijke huis’, de aarde en de gemeenschappelijke natuurlijke rijkdommen, te respecteren en lief te hebben.”

Verruiming van abortuswetten

Andere karmelietessen deelden de overwegingen van de zusters echter niet, vooral omdat de nieuwe grondwet ook verruiming van de abortuswetgeving voorstaat.

image
Voor- en tegenstanders van abortus demonstreren in Valparaiso, Chili, op 13 januari 2021, toen het Chileense congres zich boog over verruiming van de abortuswetgeving. Foto: CNS - Rodrigo Garrido, Reuters

De verklaring van de zusters “doet ons veel pijn”, aldus de Vereniging van Ongeschoeide Karmelietessen in een reactie. “Het vertegenwoordigt niet de mening van de karmelieten in Chili. Het vertegenwoordigt slechts de stem van een klooster, het enige dat niet is aangesloten bij de 13 kloosters van de Ongeschoeide Karmelieten van Chili.”

Brief van de hulpbisschop

De vereniging voegde eraan toe: “Wij verdedigen het leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hulpbisschop Carlos Godoy Labraña van Santiago stuurde een brief aan de karmelietessen, waarin hij hen vroeg om “te verduidelijken dat uw verklaring het leven van de ongeborenen respecteert”.

Voors en tegens

In juni riepen de Chileense bisschoppen gelovigen op tot bezinning op de grondwet en daarbij “het algemeen welzijn van het land voorop te stellen”. De bisschoppen gaven een “positieve beoordeling” van de grondwetsartikelen over sociale rechten, het milieu en inheemse volkeren.

image
Felle protesten tegen de Chileense regering, zoals deze in Santiago op 19 maart 2021, waren de directe aanleiding voor de herziening van de grondwet. Foto: CNS - Ivan Alvarado, Reuters

Maar, zo zeiden zei: “Wij oordelen negatief over de wetsartikelen die zwangerschapsonderbreking toestaan, de artikelen die de mogelijkheid van euthanasie openlaten, de artikelen die het begrip van het gezin misvormen, de artikelen die de vrijheid van ouders beperken wat betreft de opvoeding van hun kinderen, en de artikelen die enkele beperkingen opleggen aan het recht op onderwijs en godsdienstvrijheid.”

Ongelijkheid in het rijkste land van Latijns-Amerika

De nieuwe grondwet werd opgesteld als reactie op felle protesten over de sociale omstandigheden en de grote ongelijkheid die het gevolg is van het neoliberale beleid van het Pinochet-regime – ook al is Chili het rijkste land in Latijns-Amerika.

Uit een recente opiniepeiling bleek dat 46% tegen de nieuwe grondwet is, 37% voor en 17% twijfelde. Als de nieuwe grondwet wordt verworpen, blijft de huidige van kracht.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.