<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Bidden nu het huis brandt: Kerk aan de zijlijn in Chileense crisis

Francesco Paloni 5 december 2019
image
Een aantal kerken in Chili is doelwit geworden van het radicaal-linkse deel van de mensen die tegen de regering demonstreren. Foto: Kerk in Nood Chili

Chili staat in brand. Hoe kon het fout gaan in een van de welvarendste landen van Latijns Amerika? En welke rol kan de Chileense Kerk spelen?

“Veel Chilenen hebben niet kunnen profiteren van de economische vooruitgang”, legt Cristián Roncagliolo deze week uit in Katholiek Nieuwsblad. Volgens de hulpbisschop van de hoofdstad Santiago spelen verschillende factoren een rol in de crisis.

Kerken aangevallen

Miljoenen Chilenen gaan sinds oktober de straat op om te protesteren tegen de neoliberale regering van president Sebastián Piñera. Volgens recente cijfers vielen tot nu toe 23 doden en 2500 gewonden als gevolg van de harde confrontaties met de oproerpolitie, die voornamelijk uitgelokt worden door extreem-linkse groeperingen. Ook kerken zijn geplunderd en in brand gestoken.

‘We zijn verdoofd en verblind’

“De crisis komt deels voort uit een ontwikkelingsmodel dat gericht is op bezit en comfort, dat zowel door linkse als rechtse regeringen is doorgevoerd”, aldus Roncagliolo. “We zijn allemaal verdoofd en verblind door de materiële vooruitgang en hebben geen oog gehad voor onrecht en uitsluiting.”

Ook de Chileense Kerk probeert een rol te spelen in de huidige crisis, vertelt de bisschop. “We proberen dialoog te bevorderen en bruggen te bouwen, zoals de paus zegt, door middel van een cultuur van ontmoeting.”

Kerk aan de zijlijn

Naast het aansporen van gelovigen om zich in te zetten voor vrede, steunt de Kerk de totstandkoming van een sociaal pact, een initiatief dat door sociale groepen wordt genoemd als oplossing voor de crisis. 

Maar helaas worden de katholieke Kerk en andere religies daar niet actief bij betrokken, zegt de bisschop. Dat is niet vreemd, gezien de grote schade die de Chileense Kerk heeft geleden door een omvangrijk misbruikschandaal rondom priester Fernando Karadima dat recentelijk aan het licht kwam. 

‘Parochies sluiten eerder’

De crisis heeft ook directe gevolgen voor de Kerk. “Parochies sluiten eerder”, vertelt Oscar Silva, die in een parochie aan de rand van Santiago werkt. Door de onrust is de helft van de activiteiten in zijn parochie opgeschort.  

Silva legt ook uit wat katholieken in de huidige crisis kunnen betekenen. “In mijn parochie hebben we veel echtparen en jongeren. Ze nodigen hun leeftijdsgenoten uit in de parochie. We bidden veel, er zijn ware gebedsketens aan het ontstaan. Ons gezin verzamelt zich iedere avond om samen de rozenkrans te bidden voor Chili.”

‘Wezenlijke missie uit het oog verloren’

De Chileense Kerk heeft volgens Silva niet alleen aan gezag ingeboet door de misbruikschandalen, maar ook doordat zij haar wezenlijke missie uit het oog verloor.

“In Chili is de Kerk verzwakt. Ze heeft moeite met het verkondigen van haar kernboodschap: de overwinning van Christus over de dood. We moeten opnieuw evangeliseren en een taal spreken die het mysterie van de dood en verrijzenis van Christus over kan brengen, óók op jongeren.”

Lees het complete verhaal in KN49 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.