fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

Mars voor het Leven gehouden in Den Haag

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 november 2021
image
Tussen de 400 en 500 betogers liepen zaterdag in Den Haag mee met de Mars voor het Leven Foto: Schreeuw om Leven

Pro-life organisatie Schreeuw om Leven hield zaterdag in Den Haag haar negenentwintigste Mars voor het Leven. De mars sloot de Week van het Leven af.

Er liepen tussen de vier- en vijfhonderd mensen met de mars mee. Online werd de mars door zo’n 10.000 mensen gevolgd, vertelt Chris Develing, communicatiemedewerker bij Stichting Schreeuw om Leven.

“We kunnen wel zeggen dat de mars succesvol verlopen is,” zegt Develing. Jaarlijks lopen er zeker 10.000 mensen mee met de mars. Er mochten vanwege coronamatregelen dit keer maximaal vijfhonderd mensen aan de mars in Den Haag deelnemen. “Zoveel inschrijvingen hadden we ook. Maar er zijn altijd op het laatste moment mensen die afvallen door bijvoorbeeld ziekte. We hadden zelf ruim 10.000 views. De cijfers van Family7 en de Reformatorische Omroep, die de mars ook streamden, zijn nog niet binnen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ophef over reclamespot

De betoging verliep rustig. “Er was wel een tegendemonstratie door zeven mannen en vrouwen die die de mars probeerden te verstoren. Zij riepen leuzen als ‘Baas in eigen buik’ en ‘Abortus redt levens’. Maar dat viel gelukkig allemaal mee. We hadden verder ook geen oponthoud”, aldus Develing.

Eerder was er veel ophef over de reclamespot die de Week van het Leven promootte. “Toch is deze spot een succes geweest”, stelt de communicatiemedewerker. “We kregen veel reacties binnen als ‘Fijn dat jullie dit naar voren brengen’. Eigenlijk ontstaat er ieder jaar ophef over de spot. Vorig jaar hadden we een veel ‘lievere’ boodschap en toen kregen we ook boze reacties. Het zijn altijd de pro-choice mensen die veel ophef creëren omdat ze het er gewoon niet mee eens zijn. De vraag ‘Wat is ongeboren leven?’ ontwijkt pro-choice mij toch net iets te vaak. We hopen uiteindelijk dat we hierover met hen in gesprek kunnen gaan.”

image
Enkele mensen die meeliepen met de Mars voor het Leven die zaterdag 13 november in Den Haag plaatsvond. Foto: Schreeuw om Leven

Behoud van beraadtermijn

Tijdens het liveprogramma waren er toespraken en tafelgesprekken. Een belangrijk onderwerp hierbij was het behoud van de beraadtermijn bij abortus. Op 9 november had Arthur Alderliesten – directeur van Schreeuw om Leven – een petitie hierover aan vijf Kamerleden overhandigd. In de petitie vragen de bijna 11.000 ondertekenaars om de beraadtermijn bij abortus te behouden. De petitie is een reactie op het wetsvoorstel van D66 en PvdA om deze wettelijk verplichte bedenktijd af te schaffen.

In een bericht op de website van Schreeuw om Leven zegt Anderliesten dat hij mogelijkheden ziet om de wettelijk verplichte bedenktijd juist beter te benutten: “Hoewel artsen verplicht zijn vrouwen te informeren over de alternatieven voor abortus, valt dit in de praktijk toch tegen. De beraadtermijn kan béter worden benut, door die alternatieven te overwegen of te zoeken naar andere oplossingen voor problemen waarmee de vrouw kampt. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van huisvesting of inkomen.”

Week van het Leven

Schreeuw om Leven houdt samen met de NPV – Zorg voor het leven, de ChristenUnie, de SGP, de RMU en de Pater Koopman Stichting jaarlijks de Week van het Leven.

https://www.kn.nl/donaties/