<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Aartsbisschop Mosoel genomineerd voor Sacharovprijs Europees Parlement

Sanne Gerrits 25 september 2020
image
Pater Najeeb Moussa Michaeel - inmiddels aartsbisschop van Mosoel - werkt op deze foto uit 2014 in zijn atelier aan de restauratie van oude handschriften. Foto: CNS Photo - Courtesy of Centre Numerique des Manuscrits Orientaux

De aartsbisschop van Mosoel, de dominicaan Najeeb Moussa Michaeel, is genomineerd voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, die wordt uitgereikt door het Europees Parlement.

De aartsbisschop redde tijdens de opkomst van IS duizenden historische manuscripten van de jihadistische vernietigingsdrang.

Eeuwenoude werken

Deze manuscripten werden later gedigitaliseerd en tentoongesteld in Frankrijk en Italië. Sinds 1990 heeft Moussa bijgedragen aan de bescherming van duizenden manuscripten en tienduizenden documenten van de oosterse Kerken. Het betreft onder meer vaak eeuwenoude boeken en brieven in het Aramees, Arabisch en andere talen.

‘Erkenning voor heel Irak’

Voor aartsbisschop Moussa is dit geen “persoonlijke erkenning, maar een voor Irak als geheel” en voor de volkeren van Syrië, Libanon en Jemen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bovenal is het een erkenning voor degenen onder hen die “lijden of hebben geleden” onder oorlog en jihadistisch geweld, zegt hij tegen AsiaNews. Er is een plicht om niet alleen erfgoed, “maar ook en vooral” mensen te redden.

Aanmoediging

De nominatie is een manier om “de onschuldige slachtoffers” te gedenken, “vooral de Yezidi’s, een vreedzaam volk dat een echte tragedie moest doorstaan en met wie ik me bijzonder verbonden voel”.

Dit is ook “een aanmoediging voor alle Irakezen” die lijden maar willen blijven leven.

‘Met uitsterven bedreigd’

Ook ziet hij de nominatie als een erkenning voor het beschermen van “een erfgoed dat met uitsterven wordt bedreigd”. Hij merkt op dat het belangrijk is om de grote dreiging van IS te gedenken, want “een volk zonder erfgoed is een dood volk”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vasthoudendheid

Zijn vasthoudendheid bij het redden van dit culturele erfgoed leverde hem de nominatie op voor de EU-prijs. Andere genomineerden zijn de democratische oppositie in Wit-Rusland, Poolse LGBTI-activisten en de milieubeweging Guapinol.

Vorig jaar ging de prijs naar een Ilham Tothi, een Oeigoerse geleerde.

Reddingsacties

De aartsbisschop vertelt dat velen hem geholpen hebben tijdens zijn reddingsacties. “Om de manuscripten en mensen te redden tijdens de opmars van de strijdkrachten van Islamitische Staat, waren veel voeten en veel handen nodig. In die tijd riep ik God op om drie meter en tien handen te hebben om boeken en mensen te redden, en Hij antwoordde door veel jonge mensen die me bij deze missie hebben geholpen.”

‘Reactie van iedereen’

Geconfronteerd met een gedeelde tragedie, “hebben we een gedeelde reactie van iedereen gezien, inclusief moslims die buitengewoon werk hebben verricht om christelijke gezinnen te helpen en hun cultureel erfgoed te redden”, zegt de aartsbisschop.

Bron: AsiaNews

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.