<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Amerikaan is nieuwe patriarch van Kerk van het Oosten

Benoit Lannoo 16 september 2021
image
De nieuwe patriarch begroet na afloop van de installatieplechtigheid enkele zusters. Foto: Facebookpagina Johannes de Doperkathedraal Erbil

Maandag is Mar Awa III Royel in Erbil in Iraaks Koerdistan geïnstalleerd als nieuwe patriarch van de Kerk van het Oosten. In Zeist in is er een Nederlandse parochie van deze oude oriëntaalse Kerk, die sterker staat in de diaspora dan in het Midden-Oosten zelf.

Toen Mar Gewargis III Sliwa in februari 2020 aankondigde dat hij om gezondheidsreden wilde opstappen als patriarch van de Kerk van het Oosten, vermoedde menig waarnemer wat vorige week effectief is gebeurd: de synode van deze Kerk koos een Amerikaan als opvolger.

Even wachten

Deze verkiezing liet omwille van de coronacrisis wel even op zich wachten, maar sinds vorige week gaat de 46-jarige David Royel door het leven als Mar Awa III Royel. Maandag werd hij in de Johannes de Doper-kathedraal in de christelijke wijk Ankawa van Erbil feestelijk geïnstalleerd. Hij is de 122e katholikos-patriarch van wat officieel de Heilige Apostolische Assyrische Kerk van het Oosten heet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Van de VS naar Irak

Net als zijn voorganger heeft Awa III de Kerk van het Oosten niet in het Midden-Oosten, maar in de Verenigde Staten leren kennen. Gewargis III was echter zelf wel uit het Midden-Oosten afkomstig: hij werd in 1941 als Warda Daniel Sliwa in Irak geboren.

Toen hij in 2015 als patriarch verkozen was, voerde Gewargis ook daadwerkelijk de vroegere beslissing van de synode uit om de patriarchale zetel van de VS weer naar Irak te verplaatsen, naar de hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

Oecumene

Royel werd in de Verenigde Staten diaken, priester en – onder de naam Awa – bisschop gewijd, maar hij kent Erbil goed: hij was onder Gewargis III secretaris van de synode.

Awa’s voorganger Gewargis III was zeer oecumenisch ingesteld en had een uitstekende relatie met paus Franciscus. Het wordt interessant om te zien of Awa deze koers voortzet. Bij de installatie was uit katholieke hoek onder anderen kardinaal Kurt Koch aanwezig, de voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid onder de Christenen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Diaspora, ook in Nederland

Intussen is niet iedereen gerust op dat de nieuwe patriarch de zetel in Erbil zal houden. De realiteit is immers dat slechts een kwart van de 400.000 gelovigen van deze kleinere onafhankelijke oriëntaalse Kerk nog in het Midden-Oosten verblijft; de overige driekwart vind je vooral terug in de Verenigde Staten, Australië en Europa.

Ook in Nederland is er een kleine parochie. Zij komt samen in Zeist, waar de protestantse NoorderLichtgemeente haar kerkgebouw met deze parochie deelt.

Eigen koers sinds 431

De Kerk van het Oosten is volgens de traditie gesticht door de apostel Thomas, toen op zending richting Indië. Sinds het Concilie van Efeze in 431 toenmalig patriarch van Constantinopel Nestorius omwille van zijn christologische opvattingen tot ketter verklaarde, vaart zij een eigen koers.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.