fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Egyptische ex-monnik opgehangen wegens moord op bisschop

KN Redactie 12 mei 2021
image
Steen Macarius-klooster Foto: Wikimedia

Wael Saad, een voormalige monnik van de Koptisch-orthodoxe Kerk, is zondag geëxecuteerd. Hij was schuldig bevonden aan de moord op een bisschop in 2018.

De broer van de monnik liet persbureau Reuters weten dat hij het stoffelijk overschot kon ophalen bij een mortuarium in Damanhopur, ongeveer 65 kilometer ten zuidoosten van Alexandrië.

Andere monnik

Op 29 juli 2018 werd het lichaam van de vermoorde bisschop Epiphanius gevonden. Hij was sinds 2012 abt van het St. Macarius-klooster. Twee weken later, op 11 augustus 2018, werd Saad beschuldigd van de moord; hij bekende een dag later.

Een andere monnik, Raymond Rasmi Mansour, werd veroordeeld voor medeplichtigheid en kreeg ook de doodstraf. Na hoger beroep werd het vonnis omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Mansour probeerde in augustus 2018 zelfmoord te plegen.

Uit klooster gezet

Nog geen week voor de arrestatie van Saad, op 5 augustus 2018, werd hij uit het klooster gezet wegens “ongepaste acties die het monastieke gedrag en de manier van leven schenden”. De Koptisch-orthodoxe Kerk zei dat al vóór de dood van de bisschop was besloten de monnik buiten de deur te zetten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hervormingen

De moord op de bisschop liet duidelijk zien hoe groot de spanning in de Koptisch-orthodoxe Kerk was over het kloosterleven, de oecumene en hervormingen. Daarom nam de patriarch van Alexandrië, Tawadros II, begin augustus 2018 drastische maatregelen voor kloosters. Zo volgde er een opnamestop van een jaar van nieuwe kloosterlingen en werden wijdingen van monniken drie jaar uitgesteld.

Ook konden er geen nieuwe kloosters meer worden gesticht, tenzij er sprake zou zijn van een heropleving van een oud klooster. Een erkend klooster moet hier toezicht op houden.

Buitenspel

Volgens ingewijden was bisschop Epiphanius een belangrijke speler in een hervormingsgezinde Koptische beweging en genoot hij de voorkeur van de patriarch. In mei kreeg hij een positie waarin hij als contactpersoon met de katholieke Kerk zou werken. Dit werd door sommigen gezien als een teken dat conservatieve kopten buitenspel werden gezet.

Al eerder stootte patriarch Tawadros met zijn hervormingen tegen het zere been van de conservatieven. In 2017 ondertekende hij namelijk tijdens een bezoek van paus Franciscus aan Egypte een verklaring waarin de Koptisch-orthodoxe en de katholieke Kerken elkaars doop erkenden.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/