<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Homozegen’ uit Vaticaans document bekoelt relatie tussen kopten en katholieken

Charles Collins - Crux 11 maart 2024
image
Paus Franciscus en paus Tawadros II, het hoofd van de koptische Kerk, ontmoetten elkaar in mei 2023 en gaven samen een toespraak op het Sint-Pietersplein. Door het Vaticaanse document Fiducia Supplicans dreigt de goede verstandhouding in het geding te komen. Foto: CNS - Vatican Media

De koptische Kerk heeft de theologische dialoog met de katholieke Kerk opgeschort vanwege de zegen voor koppels van hetzelfde geslacht in het document Fiducia Supplicans. De toekomst van de oecumenische samenwerking tussen de twee Kerken wordt daarmee onzeker.

De koptische Kerk, een orthodoxe Kerk die voornamelijk in Egypte actief is, heeft vanwege de zegen voor koppels van hetzelfde geslacht die in het Vaticaanse document Fiducia Supplicans beschreven wordt, de theologische dialoog met de katholieke Kerk in de ijskast gezet. De koptische Kerk benadrukt tegen “alle vormen van homoseksuele relaties” te zijn.

‘Onaanvaardbaar’

Op 7 maart heeft het bestuur van de koptische Kerk dat in een verklaring bekendgemaakt. Ook wil de Kerk “de resultaten die de dialoog in de afgelopen twintig jaar heeft bereikt opnieuw evalueren en nieuwe normen en mechanismen vaststellen om de dialoog voort te zetten”.

De koptische Kerk bevestigt verder “haar vaste standpunt om alle vormen van homoseksuele relaties af te wijzen, omdat ze in strijd zijn met de Bijbel en de wet waarmee God de mens mannelijk en vrouwelijk heeft geschapen”. De Kerk “is van mening dat elke zegen, van welke aard dan ook, voor dergelijke relaties een zegen voor de zonde is. Dit is onaanvaardbaar”.

‘Pastoraal en spontaan’

Het Vaticaan heeft nog niet op de koptische verklaring gereageerd, maar paus Franciscus is Fiducia Supplicans sinds de publicatie in december altijd blijven verdedigen. “De bedoeling van de ‘pastorale en spontane zegeningen’ is om concreet de nabijheid van de Heer en van de Kerk te tonen aan allen die om hulp vragen bij het volgen van een geloofsweg”, zei hij op 26 januari nog.

Volgens paus Franciscus slaat de zegen die Fiducia Supplicans beschrijft niet op de relatie tussen twee personen, maar op de afzonderlijke individuen.

Mijlpaal

Door de huidige stap van de koptische Kerk lijkt het erop dat Fiducia Supplicans de relatie met de katholieke Kerk heeft bekoeld. Paus Franciscus en paus Tawadros II, het hoofd van de koptische Kerk, ontmoetten elkaar voor het eerst op 10 mei 2013. Deze datum stelden zij vast als de jaarlijkse ‘Dag van Vriendschap tussen Kopten en Katholieken’.

Minder dan een jaar geleden erkende Franciscus 21 koptisch-orthodoxe arbeiders die door jihadisten in Libië waren onthoofd als martelaren, waarmee zij ook door katholieken vereerd mogen worden. Dat wordt beschouwd als een belangrijke oecumenische mijlpaal tussen de katholieke en oosters-orthodoxe Kerken.

Bisschop Brian Farrell, secretaris van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid van de Christenen, noemde dat destijds “het begin van een nieuw tijdperk voor onze relatie”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.