<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Gemeenschap Sant’Egidio herdenkt ‘hedendaagse martelaren’ in aanloop naar Goede Week

Luuk van den Einden 21 maart 2024
image
Gisterenavond werden in Apeldoorn hedendaagse martelaren herdacht tijdens een oecumenische gebedsviering. Foto: Feras Jabour

Met een oecumenisch gebed herdenkt de Gemeenschap van Sant’Egidio christenen die recentelijk vanwege hun geloof zijn vermoord. “Vrede is een werkwoord, dat moet je met elkaar levend houden.”

Zoals ieder jaar bidt de Gemeenschap van Sant’Egidio in aanloop naar de Goede Week voor hedendaagse martelaren. Het oecumenische gebedsmoment vond gisterenavond plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Apeldoorn. De Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts leidde de avond.

‘Solidariteit’

Naast Woorts waren er vertegenwoordigers van talrijke kerkgenootschappen, zoals de oud-katholieke Kerk, de Syrisch-orthodoxe Kerk, de koptische Kerk, de Syrisch-katholieke Kerk, de anglicaanse Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Deze vertegenwoordigers spraken een gebed uit voor verschillende werelddelen.

Volgens de Gemeenschap is het gebed “uit solidariteit met alle mensen die leven in de verdrukking en vervolgd worden omwille van hun geloof”. Er werd stilgestaan bij de christenen in onder meer Syrië, Irak, Pakistan, Nigeria, Haïti en “overal in de wereld waar zoveel mensen slachtoffer zijn van het aanhoudend geweld”.

‘Heel erg nodig’

Bidden voor martelaren is uiterst actueel, aldus Ronald Dashorst, voorzitter van Sant’Egidio in Apeldoorn. “In Oekraïne, Gaza en op heel veel andere plekken is het oorlog, waarbij veel mensen omkomen. Die mensen willen we gedenken en ook willen we bidden voor vrede. Ik denk dat dat heel erg nodig is in deze tijd.”

“Dit is een voorbeeld van hoe we met verschillende tradities samen kunnen bouwen aan een wereld van vrede.”
- Ronald Dashorst

Ook is het essentieel om de ontmoeting tussen verschillende christelijke denominaties te bewerkstelligen, vindt hij. “Het is belangrijk om de krachten te bundelen en samen te kiezen voor de weg van de vrede.”

De aanwezigen op de oecumenische gebedsavond waren onder de indruk van de hoeveelheid namen van mensen die recentelijk zijn omgekomen als getuige van het geloof. “Hun namen werden genoemd, er werd voor hen gebeden en er werden kaarsen voor hen gebrand. Dat is altijd erg indrukwekkend.”

Overal ter wereld

Dashorst vindt het “zeker belangrijk” om dit te blijven doen. De Gemeenschap van Sant’Egidio organiseert gebedsavonden voor hedendaagse martelaren overal ter wereld. Ook bidt de gemeenschap jaarlijks in interreligieus verband voor vrede. “Vrede is een werkwoord, dat moet je met elkaar levend houden”, legt Dashorst uit.

“Het is goed om mensen te herdenken die zich hebben ingezet voor gerechtigheid en vrede”, vervolgt hij. “Het is ook goed om het gevoel te versterken dat we het met elkaar moeten doen. In die zin is dit een voorbeeld van hoe we met verschillende tradities samen kunnen bouwen aan een wereld van vrede.”

Fototentoonstelling

Naast het gebedsmoment wordt ook een fototentoonstelling georganiseerd, waar veertien hedendaagse martelaren een gezicht krijgen. Onder hen zijn bekende namen als Frans van der Lugt, Titus Brandsma en Dietrich Bonhoeffer. De tentoonstelling is tot en met Pasen te bezichtigen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De expositie staat ook stil bij twee martelaren uit de gelederen van Sant’Egidio. Floribert Bwana Chui uit de Democratische Republiek Congo werd in 2007 op 26-jarige leeftijd vermoord omdat hij zich verzette tegen de distributie van bedorven voedsel aan de bevolking. William Quijano sprak zich uit voor vrede in het onrustige El Salvador. In 2009 werd hij op 21-jarige leeftijd door onbekenden vermoord.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.