<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Week van gebed voor eenheid te midden van toenemende christenvervolging: ‘Heb God lief en je naaste als jezelf’

Emma Koevoets 18 januari 2024
image
Paus Franciscus poseert voor een foto met een groep bezoekers uit Burkina Faso aan het einde van zijn wekelijkse algemene audiëntie op 23 augustus 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

In een wereld waar geweld tegen christenen toeneemt, markeert de aankomende Week van gebed voor eenheid van christenen een tijd van reflectie en vereniging. Gelovigen staan dan wereldwijd stil bij het gebod: ‘Heb God lief en je naaste als jezelf.’

Het gebedsmateriaal voor de Week van gebed voor eenheid, die van 21 tot en met 28 januari plaatsvindt, komt uit Burkina Faso. Christenen uit het aartsbisdom Ouagadougou, protestantse kerken en oecumenische organisaties werkten samen om eenheid in gebed te bevorderen.

In Nederland verzorgen MissieNederland, de Raad van Kerken in Nederland, en Samen Kerk in Nederland (SKIN) de vertaling en uitgave van dit materiaal.

Vooroordelen overbruggen

Burkina Faso en de bredere Sahel-regio kampen met religieuze verdeeldheid, wat de samenwerking van diverse groepen aan de oecumenische viering en gebedspunten des te opmerkelijker maakt.

Het gekozen thema ‘Heb God lief en je naaste als jezelf’ vindt inspiratie in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Jezus’ parabel laat zien wat onvoorwaardelijke liefde werkelijk inhoudt. De volledige tekst voor de Week van gebed voor eenheid 2024 komt uit Lucas 10 vers 25-37.

De week nodigt uit tot het daadwerkelijk zien van elkaar als naasten en het actief overbruggen van wederzijdse onbekendheid en vooroordelen.

Toenemend geweld tegen christenen

Het gekozen thema van dit jaar is uiterst actueel. Het geweld tegen christenen groeit, aangewakkerd door politieke instabiliteit en maatschappelijke onrust, zoals Open Doors aangeeft op basis van de Ranglijst Christenvervolging 2023.

Wereldwijd ervaren ongeveer 365 miljoen christenen vervolging, met een toename van fysieke aanvallen. Noord-Korea staat bovenaan de lijst, gevolgd door India, het Midden-Oosten en enkele Latijns-Amerikaanse landen. Bijzonder zorgwekkend is de groei van geweld tegen Afrikaanse christenen, vooral in Nigeria, waar jihadisten kerken en huizen aanvallen.

Groeiende angst en onveiligheid

Democratische ondermijning en de toenemende invloed van China en Rusland dragen bij aan dit groeiende probleem. In 2023 werden wereldwijd 4.998 christenen vermoord en 14.766 kerken verwoest, wat leidt tot groeiende angst en onveiligheid voor toekomstige generaties.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, onderstreept in een recent opiniestuk het cruciale belang van de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging.

Ondanks kritiek en de neiging om de schokkende cijfers snel te vergeten, stelt Dees dat de lijst essentieel is om de groeiende onderdrukking en discriminatie tegen christenen wereldwijd aan te tonen.

‘Kerk houdt stand’

Dees roept op tot bewustwording en actie, waarbij hij benadrukt dat de persoonlijke verhalen achter de cijfers van wezenlijk belang zijn. “De Kerk houdt stand, tegen de verdrukking in. Al tweeduizend jaar. En – zo begrijpen we de Bijbel – die Kerk zal blijven standhouden. De vraag aan ons allen is: wat is mijn bijdrage daaraan?”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met een gebedstraditie die ruim 175 jaar teruggaat, verenigen miljoenen christenen wereldwijd zich in gebed voor eenheid. Tegelijkertijd nemen zij verantwoordelijkheid voor anderen door de samenlevingsproblemen in hun voorbeden een plek te geven. Naar schatting nemen in Nederland 200.000 mensen deel aan dit initiatief.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.