<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Geweld tegen christenen neemt explosief toe: ‘Christenen zijn makkelijke doelwitten’

Francesco Paloni 17 januari 2024
image
De Nigeriaanse Dominee Zachariah te midden van verlaten en vernielde huizen in zijn dorp, in noorden van Nigeria, een van de meest getroffen landen. Foto: Open Doors

Politieke en maatschappelijke instabiliteit in Afrikaanse landen leidt tot een toename van geweld tegen christenen. Mede hierdoor dreigt Afrika het nieuwe front te worden van de wereldwijde christenvervolging, waarschuwt Open Doors op basis van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging. Vooral in Nigeria was het aantal moorden op christenen onverminderd hoog.

De ranglijst schetst opnieuw een somber beeld over christenvervolging. Wereldwijd worden zo’n 365 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof, blijkt uit het rapport over 2023. Ook moeten christenen steeds meer fysiek geweld verduren. Vooral aanvallen op kerken, winkels en huizen namen vergeleken met de afgelopen jaren fors toe.

Discriminatie en geweld

Noord-Korea staat opnieuw bovenaan de ranglijst. Het land voert het jaarlijkse overzicht al 23 jaar aan, met uitzondering van 2022, toen Afghanistan door de machtsovername van de Taliban koploper was. Ook in India, het Midden-Oosten en enkele Latijns-Amerikaanse landen neemt discriminatie en geweld tegen christenen toe.

image
De Ranglijst Christenvervolging wordt samengesteld a.h.v. onderzoeksgegevens van deskundigen in 150 landen. Per land wordt vervolging geregistreerd aan de hand van een puntensysteem dat geweld en vervolging bijhoudt. Illustratie: Open Doors

Wat echter opvalt is dat het geweld tegen Afrikaanse christenen blijft toenemen. Volgens Open Doors komt dit onder meer door toedoen van radicale jihadisten, die kerken, winkels en huizen van christenen steeds vaker als doelwit nemen. Dat gebeurt voornamelijk in landen ten zuiden van de Sahara, zoals Nigeria, waar recentelijk bloedige aanslagen plaatsvonden. Bij overvallen rond Kerstmis op christelijke dorpen kwamen in totaal zo’n tweehonderd mensen om het leven.

Democratische terugval

Daarnaast vormt de ondermijning van de democratie in het Afrikaanse continent een zorgwekkende trend, concludeert de christelijke hulporganisatie. Politieke en maatschappelijke instabiliteit leidt tot een toename van geweld tegen christenen. Naast de radicale islam speelt ook de groeiende bemoeienis van China en Rusland hierbij een rol.

Zo zou China haar invloed in Afrikaanse landen vergroten door export van surveillancetechnologie, in combinatie met een autoritair bestuursmodel. Daarnaast is de Wagner Groep, het huurlingenleger dat nauwe banden heeft met Rusland, uitgegroeid tot een van de meest gevreesde groeperingen in de Sahelregio, waarschuwt de organisatie.

Christelijke eigendommen

Uit het rapport blijkt verder dat het aantal aanslagen tegen christelijke eigendommen, zoals kerken, scholen en ziekenhuizen, zeven keer hoger ligt dan het jaar daarvoor: van 2110 naar 14766. In landen als China, India, Nigeria, Nicaragua en Ethiopië waren kerkgebouwen een belangrijk doelwit. Deze aanslagen kunnen leiden tot het uiteenvallen van kerkgemeenschappen en tot het vertrek van christenen, vrezen de onderzoekers.

Een andere belangrijke conclusie is de toename van de vijandigheid tegen kerken in Nicaragua, waar de regering van president Ortega haar pijlen steeds meer is gaan richten op de katholieke Kerk. Het land stijgt hierdoor van plek 50 naar 30 in de ranglijst. De vervolging wordt gekenmerkt door arrestaties van bisschoppen en priesters, en de beperkingen die de regering oplegt aan katholieke universiteiten en media.

Hindoe-nationalisten

Verder verslechtert de situatie voor christenen ook in India. Daar streven radicale Hindoe-nationalisten ten koste van christenen naar een “zuiver hindoeïstisch India”, waardoor christenen als vreemdelingen worden beschouwd. De Hindoe-nationalisten kunnen overigens ook rekenen op de sympathie van premier Narendra Modi, die Open Doors eerder als “notoire christenvervolger” omschreef.

image
Vorig jaar zijn in Afrika 4565 christenen vermoord, waarvan 90 procent in Nigeria. Illustratie: Open Doors

Hoewel het rapport een aantal lichtpuntjes benoemt zoals het aantal christenen dat tegen de verdrukking in toeneemt in Laos, blijft het algemene beeld somber. Zeker gezien de werkelijke aantallen volgens Open Doors nog veel hoger zullen liggen. “Veel geweld tegen christenen blijft onopgemerkt of wordt niet gerapporteerd.”

Ook “de groeiende angst en het gevoel van onveiligheid” is volgens Open Doors lastig meetbaar, maar toch reëel aanwezig. “Christenen zijn makkelijke doelwitten die vrijwel straffeloos kunnen worden aangevallen, waardoor er steeds minder toekomst is voor christelijke generaties.”

Een greep uit de cijfers

Volgens de Ranglijst Christenvervolging 2024 zijn er vorig jaar in totaal 4.998 christenen vermoord, waarvan 4.118 in Nigeria. Circa 14.766 kerken e.d. zijn wereldwijd verwoest: 10.000 in China, 2.228 in India, en 780 in Nigeria. In totaal werden 3.906 christenen ontvoerd en 3.231 christenen verkracht of misbruikt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.