fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Sant’Egidio breidt uit naar Limburg: ‘Geen cateringbedrijf voor, maar een gemeenschap met de armen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 december 2021
image
Caritas045 in Heerlen wordt een plaatselijke Sant'Egidiogemeenschap. Wat hetzelfde blijft, is het uitdelen van kerstdiners aan minder bedeelden. Foto: Caritas045

Naast Amsterdam en Apeldoorn heeft de Sant’ Egidio-gemeenschap er sinds vorige week een nieuwe stichting in Nederland bij. In de Limburgse regio Parkstad zet ze de activiteiten van de plaatselijke diaconale werkgroep voort. “We konden het werk niet meer alleen aan.”

“We wilden geen cateringbedrijf voor de armen meer zijn”, vertelt Arend van der Heyden (59), “maar een gemeenschap met hen.” Dat sluit aan bij de spiritualiteit van Sant’Egidio.

Van der Heyden was initiatiefnemer van Caritas045, de diaconale werkgroep van de Heerlense Pancratiusparochie. Hij vertelt dat er sinds de start van de werkgroep twee jaar geleden 140.000 maaltijden zijn verzorgd voor minder bedeelden. Alleen de afgelopen drie maanden waren het er al zo’n 50.000. “Ik kon het niet meer aan”, zegt Van der Heyden, die voorheen als chef-kok en chocolademaker werkte, maar nu zijn tijd aan armoedebestrijding besteedt.

Gebed, vrede en vriendschap

Hij zocht hulp en kwam een jaar geleden bij diaken Colm Dekker van Sant’Egidio uit. Deze is inmiddels bestuurslid van de kersverse stichting. “We spraken al snel over de spiritualiteit van Sant’Egidio, die vooral over gebed, vrede en vriendschap gaat.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er volgden vele bezoeken aan de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, die door Sant’Egidio wordt bediend, en het Restaurant van de Armen in Antwerpen, ook een project van de gemeenschap.

Pinkstergevoel

Hoogtepunt was voor Van der Heyden wel het bezoek aan Rome in oktober. Tijdens de jaarlijkse door Sant ‘Egidio georganiseerde gebeds- en ontmoetingsdag van alle religieuze leiders wereldwijd, ontmoette hij ook de paus.

“Ik kwam thuis met een soort van Pinkstergevoel; het gevoel van dronken te zijn zonder alcohol te hebben gebruikt. Ineens wist ik het zeker: de armen en de jongeren zijn de toekomst.”

In mei van dit jaar startte Caritas045 samen met Sant’ Egidio tweewekelijkse gebedsbijeenkomsten. “Samen bidden en aandacht voor elkaar hebben, zijn de belangrijkste basis voor het opbouwen van een gemeenschap.”

Circulair koken

Van der Heyden gaat in hoog tempo verder, nu dus onder de naam Sant’Egidio. Gisteren werden de plannen van een laagdrempelige kookopleiding voor armen gepresenteerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik wil er een circulair systeem van maken. We koken met Limburgse streekproducten en met voedsel dat over is. Daarbij werken we met mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten. Dit circulaire koken ligt helemaal in lijn met de encycliek van de paus Laudato Si’.”

Tijdens het persmoment overhandigde de gemeente Heerlen een “flink bedrag” aan subsidie hiervoor.

Vier gangen

Alsof dat allemaal niet genoeg is, spreekt Van der Heyden over zijn wens diensten als een kapper en een pedicure aan de armen te kunnen aanbieden. Maar eerst moet het vier-gangen-kerstdiner afgerond zijn.

“Met Kerst worden op drie verschillende plaatsen aan z’n tweeduizend mensen kerstdiners uitgedeeld. We zijn al de hele week aan het koken. Daarnaast krijgen de mensen er een cadeau bij.”

Het gaat allemaal erg snel, vindt Van der Heyden ook. “We waren een rijdende trein en de Heilige Geest werkte in ons. Anders kan je zoiets niet zo snel van de grond krijgen.”

https://www.kn.nl/donaties/