<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

Weense warmte in een sociaal hotel: caritasproject MagDas helpt vluchtelingen

Durk Haarsma 2 januari 2024
image
In Het MagDas-hotel, een initiatief van Caritas Wenen, kunnen statushouders een opleiding in de hotelbranche volgen. Foto: Aleksandra Pawloff

In een oud Weens rusthuis voor priesters is sinds vorig jaar sociaal hotel MagDas gevestigd. Het project van Caritas Wenen biedt opleidingsplekken voor statushouders die anders moeilijk werk kunnen vinden. Caritas Wenen is daarmee een voorbeeld voor Caritasorganisaties wereldwijd.

In de binnenstad van Wenen, vlakbij het stadspark en alle grote bezienswaardigheden, bevindt zich hotel MagDas. MagDas is het eerste ‘social business’-hotel van Oostenrijk en een project van de caritasorganisatie van het aartsbisdom Wenen.

Het hotel aan de Ungargasse is open sinds 2022 en verving het eerste MagDas-hotel, dat al in 2015 geopend werd. Het nieuwe hotel is gevestigd in een oud priesterhuis van het aartsbisdom.

Potentieel zien

In het MagDas-hotel hebben sinds de start al meer dan tachtig statushouders een opleiding in de hotelbranche gekregen. Bedrijfsleider Gabriela Sonnleitner is vanaf 2016 betrokken bij het project. Ze legt uit waarom juist deze groep opgeleid wordt in het hotel: “In Oostenrijk mag iemand met een asielstatus aan het werk. Toch zagen wij keer op keer dezelfde mensen bij onze opvangprojecten terugkomen. Getalenteerde statushouders en dus nieuwe burgers van Oostenrijk, die geen werk konden vinden vanwege hun achtergrond, taalachterstand of het feit dat hun diploma’s hier niet erkend worden.”

Volgens Sonnleitner ziet Oostenrijk het potentieel van deze nieuwkomers onvoldoende. Caritas probeerde eerst te lobbyen voor de statushouders om ze bij bedrijven te plaatsen, maar dat werkte niet. “We besloten dus dat we zelf aan de slag moesten. Daarom zijn wij een hotel gestart waar al het personeel ooit vluchteling is geweest en daarna een thuis heeft gevonden in Oostenrijk.”

‘Vind-ik-leuk’

MagDas betekent zoveel als ‘vind-ik-leuk’. Het concept social business komt van Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2006. Yunus vond dat de oplossing voor sociale problemen altijd gelinkt moest worden aan het oplossen van ecologische problemen. Yunus inspireerde bij een bezoek aan Wenen de caritasorganisatie in de stad, die daarna MagDas oprichtte.

image
Het Magdas-hotel is het eerste 'social business'-hotel in Wenen. Foto: Architectenbureau Severin-Wurnig

Voor Caritas Wenen betekent het dat alle activiteiten die onder het label MagDas uitgevoerd worden, geen winst hoeven op te leveren, maar dat al het verdiende geld weer ingezet kan worden in het bedrijf. Voor het hotel is het hoogste doel om bij te dragen aan het oplossen van een sociaal probleem, namelijk werkloosheid onder statushouders en vluchtelingen.

Naast het hotel in de Ungargasse heeft MagDas nog verschillende andere ondernemingen in Wenen, bijvoorbeeld schoonmaak- en recyclingbedrijven, die allemaal met hetzelfde doel ondernemen.

Op alle adventszondagen is er in het restaurant van het hotel wat te doen: origami-kerststerren vouwen, een ruilmarkt met tweedehandskleding of een bakworkshop.

Sonnleitner: “Wij zijn er voor onze medewerkers, voor onze gasten uit de hele wereld en ook voor onze buren. We zijn als het ware een saloon waar de hele wereld samenkomt.” Het MagDas-hotel zoekt nadrukkelijk verbinding met de bewoners uit de omgeving, zeker via de activiteiten die in deze tijd van het jaar georganiseerd worden.

Dreigen met rechtszaken

Maar zijn er dan nooit vervelende geluiden? Volgens Sonnleitner zelden. Alleen bij een informatiebijeenkomst voor de buurtbewoners, toen de plannen rondom het hotel toegelicht werden, was er een advocaat die dreigde met rechtszaken omdat hij bang was dat de waarde van zijn appartement zou dalen.

“Hij durfde zelfs te vragen of er drugsdealers en criminelen in ons team zaten. Dit was een rusthuis voor priesters en een gastenhuis van het aartsbisdom Wenen. Dat was allemaal erg bedaard en rustig. Een hotel geeft iets meer rumoer, maar iedereen lijkt er nu aan gewend en we horen geen vervelende geluiden meer.”

Duurzame transformatie

De transformatie van het oude priesterhuis naar een hip hotel was een oefening in duurzaamheid. Het architectenbureau dat de verbouwing begeleidde, wilde zoveel mogelijk van de bestaande materialen en meubels in het huis hergebruiken. Lampen werden opgeknapt, fauteuils werden gerenoveerd, delen van een oude biechtstoel hebben een plekje gekregen in de entree.

image
In het hotel kunnen statushouders een opleiding in de hotelbranche krijgen. Foto: Aleksandra Pawloff

De kapel op de bovenste verdieping is nog steeds in gebruik. Hotelgasten, maar ook buurtbewoners, kunnen daar terecht voor stilte of gebed, ze kunnen hun kinderen er laten dopen of er zelfs trouwen.

Veel belangstelling

Caritas Wenen is vooruitstrevend in haar initiatieven om sociale problemen op te lossen; misschien wel de meest innovatieve caritasorganisatie in heel Europa. De organisatie denkt erover om ook hotels onder het MagDas-label te openen in Boedapest en München, in samenwerking met caritasorganisaties in die steden. Er is namelijk veel belangstelling voor het concept.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Sonnleitner laat het hotel zien dat werken aan oplossingen voor sociale problematiek ook op een manier kan gebeuren die past bij de tijd van nu: “Dit is óók caritas! Wanneer je hier binnenstapt, kom je in een moderne, levendige en professionele omgeving, waar co-creatie en creativiteit belangrijk zijn. Dat maakt dat we midden in de maatschappij staan, terwijl we tegelijkertijd aan diezelfde maatschappij werken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.