<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

‘Plezier geven als het leven niet plezierig is’: Vakantiebank Delft wil mensen ontzorgen

Sjoukje Dijkstra 27 december 2023
image
Vakantiebank Delft organiseert vrijetijdsactiviteiten en korte vakanties voor allerlei doelgroepen. Foto: Johan Willem, RKSD

In het hart van Delft, waar vrijwilligers zich verenigen onder de vlag van het Stadsdiaconaat, bevindt zich Vakantiebank Delft. Een initiatief dat mensen onder het sociaal minimum vreugde wil bezorgen. “Het is mooi dat deze kinderen ook vakantieverhalen kunnen vertellen op school.”

De vakantiebank is een project dat al vijftien jaar uitstapjes en vakanties biedt aan gezinnen die niet de financiële middelen hebben om deze ervaringen te beleven. Han Schweers, acht jaar betrokken bij het project, herinnert zich hoe hij via een lokale advertentie erin rolde. “Ik ben gepensioneerd. Ik moet toch wat doen”, zegt hij nuchter, maar inmiddels heeft zijn betrokkenheid geleid tot een passie voor het helpen van anderen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Veronique Korpel werd in 2019 gevraagd om deel uit te maken van het kernteam. Voor haar is Vakantiebank Delft een praktische manier om haar geloof in actie om te zetten. “Je kunt gelovig zijn en op zondag naar de kerk gaan. Maar het is ook de bedoeling dat je de kerk mee naar buiten neemt.”

‘Stress verlichten’

Het ontstaan van Vakantiebank Delft kent zijn oorsprong in het R.K. Stadsdiaconaat Delft, dat bestaat uit verschillende werkvelden, waaronder een dienst die zaken als meubels biedt en een maandelijkse Maaltijdviering.

image
Han Schweers en Veronique Korpel van Vakantiebank Delft. Foto: Sjoukje Dijkstra

Vakantiebank Delft werkt nauw samen met de Voedselbank, waar ongeveer negentig procent van de deelnemers vandaan komt. Daarnaast komen er aanvragen via de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke hulpverlening. “Vanuit de praktijk merken we dat mensen in armoede vaak ook veel stress hebben”, zegt Korpel. “Het is fijn als dat verlicht kan worden door een dagje weg of een korte vakantie.”

Diversiteit aan doelgroepen

De vakantiebank biedt veel verschillende soorten activiteiten en richt zich ook op een grote diversiteit aan doelgroepen. “We hebben dagjes uit, korte activiteiten van een paar uur en korte vakanties”, vertelt ze. “We richten ons aanbod op eenoudergezinnen, gezinnen met kleine kinderen, gezinnen met grotere kinderen en alleenstaanden. Alleenstaanden vinden dagjes uit heel leuk, maar die stuur je niet zo snel alleen op vakantie.”

Met het driekoppige kernteam, onder wie Korpel en Schweers, en met de hulp van andere vrijwilligers bereikt Vakantiebank Delft jaarlijks een paar honderd mensen. “Het afgelopen jaar gingen er vier bussen mee naar de speeltuin Plaswijckpark in Rotterdam, met in totaal tweehonderd mensen”, vertelt Korpel. Dit soort uitstapjes wordt vaak jaarlijks gepland, net zoals bowlen of een high tea.

Vakantieverhalen

Het uitdagende aspect van de vakantiebank is volgens Schweers de diversiteit van de mensen die het initiatief bedient. “We hebben veel verschillende soorten mensen uit verschillende landen. We zien soms ook dat dat qua communicatie wat moeilijker gaat, maar in principe lukt het altijd allemaal wel. Mensen vinden het natuurlijk ook leuk om met ons mee te gaan”, legt hij uit.

“We merken dat mensen in armoede vaak ook veel stress hebben.”
- Veronique Korpel

Een van de terugkerende hoogtepunten van Vakantiebank Delft is een midweek in attractiepark Duinrell. “Als kinderen na de grote vakantie weer op school komen, is het mooi dat zij ook vakantieverhalen kunnen vertellen”, aldus Schweers. Korpel vult aan: “Duinrell ligt niet zo ver bij Delft vandaan. Dat maakt het voor bijvoorbeeld opa en oma makkelijk om ook een dagje langs te komen.”

Voortdurende uitdaging

Hoewel Vakantiebank Delft veel positiviteit brengt, erkent Korpel dat het niet altijd gemakkelijk gaat. Zo moet er voldoende budget beschikbaar zijn en blijft het werven van vrijwilligers een voortdurende uitdaging. “Vakanties en dagjes uit organiseren is veel werk. Doordat er veel verschillende doelgroepen zijn, zijn er ook veel verschillende dingen nodig. Voor alleenstaanden organiseren we gezelligheid, voor gezinnen de mogelijkheid om met elkaar op stap te zijn.”

Ondanks de uitdagingen is er altijd ruimte voor ontroerende momenten, zegt Schweers. “Er is nooit een vakantie die in het water valt. Het gaat gelukkig altijd wel goed.” Hij laat een berichtje zien dat hij onlangs binnenkreeg van een blije vader, die enthousiast zijn ervaringen deelt. “Zo’n reactie geeft voldoening. Je ziet dan direct waar je het voor doet”, vindt Korpel.

Aangezien Vakantiebank Delft afhankelijk is van sponsors en donaties, benadrukt Schweers het belang van naamsbekendheid. “Om de problematiek onder de aandacht te brengen, willen we in Delft bekend zijn bij de burgers en binnen de kerken”, zegt hij. “Ieder jaar houden we daarom de actie ‘Geef ze de vijf’. Wanneer mensen net hun vakantiegeld hebben gehad, vragen wij ze om vijf euro daarvan te doneren voor mensen die niet op vakantie kunnen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ontzorgen

In het hart van Vakantiebank Delft ligt een diepe wens om mensen te ontzorgen en hun de kans te bieden om volop deel te nemen aan het leven. “Het gaat erom dat mensen gewoon mee kunnen doen, zonder dat ze een extra inspanning hoeven te verrichten”, vertelt Schweers.

“Dat is het belangrijkste wat we doen”, beaamt Korpel: “Mensen plezier geven als het leven even niet plezierig is. Een kleurig randje geven aan het leven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.