fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Nieuwe kathedraal in Arabische golfstaat is ‘voorbeeld van religieuze harmonie’

Francesco Paloni 13 december 2021
image
Koning Hamad bin Isa Al Khalifa schonk de paus in 2014 een schaalmodel van de kathedraal in kwestie. Foto: CNS photo - Claudio Peri, Reuters

Kardinaal Luis Antonio Tagle heeft een nieuwe kathedraal ingewijd in de Arabische golfstaat Bahrein. De Onze-Lieve-Vrouw van Arabië-kathedraal is de tweede katholieke kerk in het islamitische land.

Het kerkgebouw biedt plaats aan ongeveer 2300 mensen en is de grootste kathedraal in het Perzische Golf-gebied. Tagle, hoofd van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, hoopt dat veel katholieken de nieuwe kerk zullen bezoeken, zo zei hij tijdens de Mis waarmee het gebouw werd ingezegend.

“Kom vaak naar deze kerk, om elkaar te ontmoeten en om te spreken met onze barmhartige Vader”, zei de Vaticaanse curiekardinaal. “Het zou zonde zijn om een wonderschoon huis te hebben, waar niemand in woont.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geschenk aan de katholieken

De kathedraal is gebouwd op een terrein van negenduizend vierkante meter, dat acht jaar geleden beschikbaar werd gesteld door koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Dit opmerkelijk gebaar omschreef hijzelf als een geschenk aan de katholieke gemeenschap.

Volgens pater Saij Thomas, projectleider en pastoor van de kerk, staat de kathedraal symbool voor religieuze harmonie, tolerantie en vreedzaam samenleven.

Schoonheid centraal

Het kerkgebouw is ontworpen door een groep architecten en kunstenaars van de Neocatechumenale Weg en is een project van de Spaanse kunstenaar Kiko Argüello. Argüello (82) is samen met Carmen Hernández (1930 -2016) initiator van het Neocatechumenaat, een weg van christelijke inwijding binnen de katholieke Kerk. Hij stelde zich als kunstenaar in dienst van de Kerk en ontwikkelde een “nieuwe esthetica” voor kerken en andere religieuze gebouwen.

Deze moderne bouwkunst kreeg in de afgelopen decennia vaste vorm met de bouw van kerken, parochiecentra en seminaries in verschillende landen. Het belang van de christelijke schoonheid staat daarbij centraal.

Het kerkgebouw is ontworpen door een groep architecten en kunstenaars van de Neocatechumenale Weg, onder leiding van Kiko Argüello. Foto's: CNS photo - Reuters & CNS photo - Hubert Estela

Symbool voor de hemel

Zoals soortgelijke projecten in deze stijl, heeft de kathedraal een gouden, achthoekige koepel, die volgens de ontwerpers symbool staat voor de hemel. In de kerk is een serie iconen geschilderd, een zogenaamde “mystieke kroon”, die de belangrijkste momenten uit het leven van Jezus toont.

Katholieke arbeidsmigranten

De kathedraal is de tweede katholieke kerk in het bijna geheel islamitische Bahrein, een kleine eilandstaat in de Perzische Golf. De katholieke gemeenschap bestaat er voornamelijk uit arbeidsmigranten uit de Filipijnen, India, Sri Lanka.

Ze maken onderdeel uit de circa 90.000 katholieken die onder het apostolisch vicariaat Noord-Arabië vallen. Dat is een soort bisdom in oprichting, dat behalve Bahrein ook Qatar, Saoedi-Arabië en Koeweit beslaat.

Koning Al Khalifa, die de paus in 2014 een schaalmodel schonk van de kerk in kwestie, heeft Franciscus officieel uitgenodigd voor een bezoek aan Bahrein.

https://www.kn.nl/abonnementen/