<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

‘Ongekend en oneerlijk’: Iraakse president trekt erkenning kardinaal Sako in

Catholic News Agency 19 juli 2023
image
De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako van Bagdad spreekt tijdens een persconferentie op 3 maart 2021, voorafgaand aan het geplande bezoek van paus Franciscus. Foto: CNS - Khalid al-Mousily, Reuters

Kardinaal Louis Sako, patriarch van de Chaldeeuwse Katholieke Kerk, kondigde zaterdag aan dat hij zich terugtrekt uit zijn zetel in Bagdad. Dit gebeurde nadat de Iraakse president Abdul Rashid een decreet had ingetrokken dat hem formeel erkende als hoofd van zijn Kerk in Irak.

Volgens het persbureau van het Chaldeeuws patriarchaat worden dergelijke decreten al sinds de Middeleeuwen uitgevaardigd. Daarmee wordt tot op de dag van vandaag de legitimiteit van minderheidsreligies in de regio erkent.

Juridische fout

Het decreet waarmee Sako werd erkend, werd in 2013 uitgevaardigd door toenmalig president Jalal Talabani.

President Rashid beweert dat de beslissing om het decreet in te trekken is genomen om een juridische fout recht te zetten. Als president heeft hij naar eigen zeggen niet het recht om religieuze leiders te benoemen of te erkennen.

Macht toe-eigenen

Rashid stelt bovendien dat de herroeping niets verandert aan Sako’s status als patriarch, omdat hij volgens de regels van de Chaldeeuwse Kerk is gekozen en die verkiezing ook is bevestigd door het Vaticaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sako beweert echter dat dat de beslissing deel uitmaakt van een poging van de christelijke minderheidsleider Rayan al-Kildani om zich macht toe te eigenen en controle te krijgen over de bezittingen van de kerk.

In twijfel getrokken

Sako zal intrek nemen in een klooster in Koerdistan, een autonome regio van Irak. Hij zal van daaruit de Chaldeeuwse Kerk blijven leiden.

In een verklaring van 15 juli noemde Sako de actie van de president – waarmee zijn bevoegdheid de kerkelijke bezittingen in het land te controleren in twijfel wordt getrokken – “ongekend” en “oneerlijk”.

Politieke chaos

“Het is betreurenswaardig dat we in Irak te midden van een breed netwerk van eigenbelang, bekrompen factionalisme en hypocrisie leven, dat een ongekende politieke, nationale en morele chaos heeft voortgebracht”, aldus Sako. “Daarom heb ik besloten me terug te trekken uit het patriarchale hoofdkwartier in Bagdad.”

Sako (75) is lid van het College van Kardinalen, patriarch van Bagdad en hoofd van de Chaldeeuwse katholieke Kerk. Die telt honderdduizenden leden over de hele wereld. Ze is een Kerk van de oosterse ritus en is in eenheid met Rome.

Intrekking decreet

Er zijn naar schatting 300.000 Chaldeeuwse katholieken in Irak. Volgens een rapport van de Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid vormen zij 80 procent van de christenen in Irak.

“Het is betreurenswaardig dat we in Irak te midden van een breed netwerk van eigenbelang, bekrompen factionalisme en hypocrisie leven”
- Kardinaal Louis Sako

In een brief van 10 juli aan de president zei Sako dat hij in beroep gaat tegen de intrekking van het decreet.

Ondoordacht en onverantwoordelijk

De Chaldeeuwse bisschoppen in de VS, Europa en Azië stuurden maandag een aparte brief waarin ze Rashid met klem verzoeken zijn beslissing te herzien.

“We eisen met klem dat u het besluit om het Republikeinse Decreet in te trekken terugdraait”, aldus de bisschoppen. “Wij beschouwen deze beslissing als ondoordacht en onverantwoordelijk, en het is een schande voor onze waardigheid gebleken.”

Paramilitaire groep

De intrekking van het decreet is de zoveelste clash in een lopend conflict tussen Sako en Kildani, die bekend staat als Rayan de Chaldeeër. Kildani is een christelijke Iraakse politicus en leider van de paramilitaire groep Babylon Brigades. De groep zou banden hebben met Iran.

In zijn brief beschuldigt Sako Kildani van het afpersen van christenen in de Vlakte van Nineve.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Schending mensenrechten

In 2019 sanctioneerde het Amerikaanse ministerie van Financiën Kildani omdat hij betrokken was bij “ernstige mensenrechtenschendingen” in zijn hoedanigheid als hoofd van een paramilitaire groep.

Volgens de VS heeft Kildani’s groep “illegaal landbouwgrond in beslag genomen en verkocht”. Ook “heeft de lokale bevolking de groep beschuldigd van intimidatie, afpersing en intimidatie van vrouwen”.

Andere beschuldigingen

Er werd een video verspreid onder mensenrechtengroeperingen waarop te zien is hoe Kildani het oor afsnijdt van een geboeide gevangene, aldus het rapport van het ministerie van Financiën.

Volgens berichtgeving van ACI Mena, CNA’s nieuwspartner voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, heeft Sako Kildani er ook van beschuldigd christelijke zetels in het Iraakse parlement te hebben ingenomen zonder dat christenen echt vertegenwoordigd waren. Kildani heeft Sako voor de rechter gedaagd wegens laster. De procedure loopt nog.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.