<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus kondigt dag van vasten en gebed af voor vrede in Israël

Anton de Wit 19 oktober 2023
image
Rook stijgt op boven Gaza-Stad na een raketaanval van Israël als vergelding voor de terreur van Hamas. Foto: OSV News - Mohammed Salem, Reuters

Op 27 oktober zal er een dag van gebed, vasten en boetedoening zijn voor de vrede in Israël. Dat heeft paus Franciscus bekendgemaakt. Hij vroeg ook andere christelijke kerken aan de gebedsdag deel te nemen.

“Leg de wapens neer en luister naar de schreeuw om vrede van de armen, het volk en de onschuldige kinderen”, zo zei de paus bij zijn algemene audiëntie deze week. “Het aantal slachtoffers groeit en de situatie in Gaza is wanhopig.”

Dood en verderf

“Oorlog lost geen problemen op”, zei hij verder. “Het zaait alleen dood en verderf, vergroot de haat, vermenigvuldigt de wraak. Oorlog wist de toekomst uit.”

“Oorlog lost geen problemen op, oorlog wist de toekomst uit”
- Paus Franciscus

Ondanks eerdere kritiek van Israël, blijft Franciscus hameren op de-escalatie. Er is maar één kant om te kiezen, zei hij: die van de vrede. “Niet met woorden, maar met gebed en met totale toewijding.”

Gebedsuur

Om die reden kondigde hij een dag van gebed, vasten en boetedoening af, en wel op vrijdag 27 oktober. Om 18.00 uur zal er op het Sint-Pietersplein een gebedsuur zijn, waarbij een oproep zal klinken voor vrede in de wereld.

Franciscus vroeg ook christenen van andere denominaties om deel te nemen aan de gebedsdag, op een wijze die bij hun past. “Ik nodig alle kerken uit om deel te nemen door soortgelijke initiatieven te organiseren die het volk van God erbij betrekken”, zo besloot hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.