<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus: vergeet Syrië en christenen in Midden-Oosten niet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 juni 2022
image
Paus Franciscus ontving maandag leden van de synode van de melkitische Grieks-katholieke Kerk in het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus is bezorgd over het afnemende aantal christenen in het Midden-Oosten. Armoede, lage levensstandaard en gevaarlijke omstandigheden drijven mensen de regio uit.

De paus ontving maandag leden van de synode van de met Rome geünieerde melkitische Grieks-katholieke Kerk. De synode is tot en met vrijdag in Rome samen. Dicht bij de graven van de apostelen Petrus en Paulus, merkte paus Franciscus in zijn openingstoespraak op: “We hebben hun voorspraak nodig, zodat zelfs in onze tijd de christelijke gemeenschap de moed kan hebben om te getuigen van de naam van Christus.”

Wereldwijde dimensie

De paus sprak met verschillende melkitische geestelijken, waaronder patriarch Youssef Absi van Antiochië. Deze vroeg de paus om druk uit te oefenen op de politieke autoriteiten die de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten beter zouden moeten beschermen.

Franciscus gaf aan de zorgen over het voortbestaan van christenen in het Midden-Oosten te delen. Hun benarde situatie is een uitdaging, zei hij. Aan de andere kant, vervolgde hij, “heeft de aanwezigheid van de melkitische Kerk al tientallen jaren een wereldwijde dimensie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook wees de paus op de tragedie in “het geliefde en gemartelde Syrië”. De afgelopen maanden waren de blikken gericht op Oost-Europa, maar de al twaalf jaar durende ellende in Syrië mag niet vergeten worden. Miljoenen mensen zijn de regio ontvlucht. De paus riep de Syrische autoriteiten en de internationale gemeenschap op om dit drama te stoppen.

Laatste sprankje hoop

Paus Franciscus vertelde dat hij meerdere keren jonge Syriërs had ontmoet. “Ik werd getroffen door het drama dat ze in zich droegen en door wat ze hadden gezien en meegemaakt. Hun blikken waren bijna beroofd van de hoop, niet in staat om te dromen van een toekomst voor hun land. We kunnen niet toestaan dat zelfs het laatste sprankje hoop uit de ogen en harten van jonge mensen en gezinnen wordt weggenomen.”

Heldhaftig en genereus getuigen

Paus Franciscus drukte de bisschoppen op het hart om als Kerk te getuigen: “Heldhaftig en genereus”, maar zich bewust van de nood om in Gods licht geplaatst te worden “zodat het gezuiverd en vernieuwd wordt”.

https://www.kn.nl/donaties/

De melkitische Grieks-katholieke Kerk is een oosters-katholieke Kerk in volledige gemeenschap met Rome. De meeste melkieten wonen in Syrië en Libanon. De melkitische Grieks-katholieke Kerk volgt de Byzantijnse ritus en gebruikt de gregoriaanse kalender.

Bron: Catholic News Agency en Vatican News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.