In 2016 zijn wereldwijd 28 kerkelijke medewerkers vermoord.
Voor het achtste achtereenvolgende jaar vonden de meeste moorden plaats in de Amerika’s.
In totaal werden in 2016 veertien priesters vermoord, negen vrouwelijke religieuzen, een seminarist en vier leken. In de Amerika’s werden negen priesters en drie zusters vermoord, de meesten in Mexico.
Op het Afrikaanse continent vonden drie priesters, twee zusters, een seminarist en twee leken de dood door geweld. In Azië ging het om een priester, vier zusters en twee leken.
In Europa werd één priester vermoord, de bejaarde Franse pastoor Jacques Hamel, die door islamitische terroristen tijdens de Mis de keel werd doorgesneden.
In de meeste gevallen lijkt het om roofmoorden te gaan. Daarnaast gaat het om situaties waarin misdaad, corruptie en geweld schering en inslag zijn waartegen de slachtoffers zich verzetten. Een voorbeeld daarvan is de Mexicaanse priester José Luiz Sanchez Ruiz van het bisdom Tuxtla die na te zijn ontvoerd dood werd teruggevonden. Zij lichaam droegen “duidelijke sporen van marteling”, aldus het bisdom.
De dagen voor zijn ontvoering was de priester bedreigd vanwege zijn scherpe veroordelingen van de alomtegenwoordige corruptie en misdaad. Het gaat om mensen die ervoor kozen in deze omstandigheden te werken, de sacramenten te bedienen, hulp te bieden aan wezen en verslaafden en hulpprojecten opzetten.
“Sommigen werden vermoord door dezelfde mensen die zij probeerden te helpen”, aldus Fides. De Vaticaanse missiepersdienst hekelt de heersende straffeloosheid en dat de moorden nauwelijks worden onderzocht door de autoriteiten.
Ook spreekt Fides grote zorgen uit over het lot van verschillende gekidnapte of spoorloos verdwenen kerkelijke werkers.
Fides gebruikt voor de kerkelijke geweldsslachtoffers niet de term martelaar. Dat is een titel die door andere Romeinse instanties officieel moet worden toegekend op basis van nauwkeurig onderzoek van de omstandigheden en het leven van de betrokkenen. Dat ontbreekt in de meeste gevallen.
De missiepersdienst wijst er nadrukkelijk op dat het om een beperkte lijst gaat die moet worden toegevoegd aan de “lange lijst van velen die misschien het nieuws nooit zullen halen, die in elke uithoek van de aarde lijden en zelfs met hun leven betalen voor hun geloof in Christus”. “paus Franciscus herinnert ons er vaak aan dat er vandaag christenen zijn die worden vermoord, gemarteld, gevangen gezet en afgeslacht omdat zij Jezus Christus weigeren te loochenen. De martelaren van vandaag overtreffen in aantal die van de eerste eeuwen.”
Volgens de Italiaanse socioloog Massimo Introvigne, directeur van het Studiecentrum voor Nieuwe Religies, zouden er alleen al in 2016 rond 90.000 christenen omwille van hun geloof zijn vermoord. Tegenover Radio Vaticaan zei Introvigne dat 70% de dood had gevonden bij stammenconflicten in Afrika, terwijl de overigen meestal het slachtoffer werden van terreur en overheidsvervolging. In 2014 lag het geschatte aantal op 105.000. (KN/CWN/Fides)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.