<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

25e Mars voor het Leven in Den Haag trekt recordaantal deelnemers

KN Redactie 10 december 2017
image
De Mars voor het Leven trok dit jaar volgens de organisatie tien- tot vijftienduizend deelnemers. Niet eerder namen zoveel mensen deel aan de pro-life mars. (Foto: Sjoukje Dijkstra)

Op het Malieveld in Den Haag is zaterdag de 25e Mars voor het Leven gehouden. Daaraan deden volgens de organisatie tien- tot vijftienduizend mensen mee.

Niet eerder namen zoveel mensen deel aan de pro-life mars in de Hofstad. In 2016 liepen volgens de organisatie vijfduizend mensen mee.

Barmhartigheid

“Nog nooit heb ik zoveel mensen bij elkaar gezien”, sprak SGP-voorman Kees van der Staaij de menigte toe.

Hij ging in op de barmhartigheid. “Barmhartigheid. Wist u dat in het Hebreeuws dit woord ook moederschoot betekent? De zwangere Maria was er in haar lofzang vol van: Gods barmhartigheid, van geslacht tot geslacht. Omdat zijn barmhartigheden geen einde hebben, daarom is Christus geboren.”

Positiviteit overheerst

Verschillende sprekers, waaronder ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en directeur Arthur Alderliesten van de VBOK spraken zich uit voor het leven.

Segers haalde zijn toespraak aan van vorig jaar, waarbij hij zijn zorgen uitsprak over onder meer de NIP-test, ‘voltooid leven’ en onbedoelde zwangerschappen. Zorgen die volgens hem nog steeds bestaan, maar waarbij positiviteit overheerst.

“Er wordt ingezet op het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen, hulp aan tienermoeders”, zei de CU-voorman. “Ons manifest Waardig ouder worden is als programma in zijn geheel door het kabinet overgenomen, en wordt de komende tijd uitgevoerd, waarmee we willen voorkomen dat mensen hun leven als voltooid ervaren.”

Katholieken voor het leven

‘Katholieken voor het leven’, staat er op het bordje, waarmee twee mannen meelopen met de Mars voor het Leven. Harrie Kasteel vertelt waarom zij meelopen: “Ik loop mee omdat geen enkel mens het recht heeft over een ander mens te beschikken.” Ook al zou hij niet katholiek zijn, dan nog zou hij hier staan. “Het leven respecteren. Dat is het ultieme.”

Tijdens de Mars werd met roze en blauwe vlaggetjes op het Malieveld gevisualiseerd dat naar schatting 30.000 ongeboren kinderen dit jaar niet geboren mochten worden. “Wat zijn we dankbaar hoe het allemaal verliep. Hoe waardevol het was”, zei Kees van Helden van de organiserende stichting Schreeuw om Leven. Hij is enthousiast. “Wat een zegen en rijkdom is het om hier samen op te staan voor het leven.”

Katholiek programma

Dat beaamt ook Salome Irene van der Wende, nationaal coördinator van Silent No More in Nederland en een ambassadeur voor de ongeborenen. Tijdens een katholiek programma rondom de Mars voor het Leven, georganiseerd door pro-life stichting Stirezo, gaf zij een getuigenis. Ze vertelde hoe zij was verkracht, en daarop een abortus had ondergaan. “Daar kreeg ik heel veel spijt van”, zegt ze.

Haar eigen ervaring zorgde ervoor dat ze pro-life werd en nu bij Silent No More betrokken is, een hulpgroep voor vrouwen die worstelen met spijt- en schuldgevoelens na abortus. “Om hier nu op te mogen staan tegen het onrecht dat we deze baby’s aandoen, dat is iets wat ik zal blijven doen. Hier zal ik mij voor blijven inzetten.”

Het geweten van mensen aanspreken

Stirezo-bestuurslid Hugo Bos benadrukte in het naprogramma onder meer het belang van een consequente kritiek op abortus. “Wie abortus uitvoert, moeten we niet ‘abortusarts’ noemen. Zo iemand moeten we aborteur noemen.”

Ook moet de publieke opinie bewerkt blijven worden, want als die niet verandert, “bereiken we niets. We moeten het geweten van mensen aanspreken”, zei Bos, die sprak van “een gezegende dag”.

> Een uitgebreid verhaal over de 25e Mars voor het Leven is vrijdag te lezen in Katholiek Nieuwsblad.