<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Aardbeving kan alles wegnemen, behalve moed van het geloof’

KN Redactie 28 augustus 2016
image
Mgr. D'Ercole bij de staatsbegrafenis van 49 slachtoffers van de aardbeving die Italië woensdag trof (Foto: AP)

In Italië vond gisteren de staatsbegrafenis plaats van een aantal slachtoffers van de aardbeving van afgelopen woensdag. “En Heer, wat doen we nu?”

“Wees niet bang om jullie lijden uit te schreeuwen, maar verlies de moed niet. Wij zullen jullie niet in de steek laten. Samen zullen we onze huizen en kerken weer opbouwen. Samen zullen we vooral weer leven teruggeven aan onze gemeenschappen. Ik ben ervan overtuigd, met de hulp van Maria die ons nooit in de steek laat, zullen we een buitengewoon avontuur beleven, want de liefde is sterker dan de pijn en het leven overwint de dood.”

Staatsbegrafenis

Dat zei mgr. Giovanni D’Ercole, bisschop van Ascoli Pieno, gisteren bij de begrafenis van 49 slachtoffers van de aardbeving die midden Italië woensdagnacht trof en waarbij al bijna driehonderd doden vielen. De afscheidsviering voor de mensen die omkwamen in het dorp Arquata, vond plaats in Monticelli, een plaats op circa 90 km ten oosten van Amatrice.

Bij de staatsbegrafenis waren ook de Italiaanse premier Matteo Renzi aanwezig en de Italiaanse president Sergio Mattarella. Gisteren was een dag van nationale rouw in heel Italië.

Moed van het geloof

“’En nu Heer, wat doen we nu?’ Hoe vaak heb ik, in de bange nachten van waken en wachten, diezelfde vraag aan God gesteld die ik jullie zo vaak heb horen stellen deze dagen”, zei de bisschop in zijn preek.

Mgr. D’Ercole vertelde dat hij op sociale media de waarschuwing had gekregen ‘herhaal tegen ons niet, want jullie priesters gewoonlijk zeggen’. “Het is juist dat jullie dat zeggen”, zei hij, “maar als jullie voorbij jullie tranen kijken, zullen jullie iets diepers zien. De aardbeving met zijn geweld kan alles wegnemen, behalve de moed van het geloof.”

Blik naar de hemel

“We hebben samen gehuild en geleden, maar nu is het tijd voor hoop”, zei de bisschop. En dit gebied, benadrukte hij, “is vol van mensen die zich niet laten ontmoedigen”.

“Het geloof, ons moeilijke geloof, toont ons hoe we de weg opnieuw moeten gaan: met de voeten op aarde en de blik naar de hemel. De solidariteit en de verantwoordelijkheid zorgen ervoor dat we met ons benen stevig op de grond blijven staan in een omhelzing die ons helpt om samen de moeilijkheden aan te gaan en een betere wereld op te bouwen.”

Don Camillo

De bisschop verwees ook naar een scène in een van de boeken over Don Camillo. Daarin krijgt de priester te maken met een overstroming in zijn parochie. Tegen zijn parochianen zegt Don Camillo: “Broeders, het water treedt woest buiten de oevers van de rivier en vernietigt alles. Maar op een dag zal het rustig terugkeren naar de rivier en zal de zon weer gaan schijnen.

En als jullie dan alles hebben verloren, zullen jullie nog rijk zijn als jullie het geloof in God niet hebben verloren. Maar wie zal hebben getwijfeld aan de goedheid en aan de rechtvaardigheid van God, zal arm en ellendig zijn, ook al heeft hij al zijn spullen gered.” (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.