<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Afrikaans-Belgische priester wordt kapucijn in de VS

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 september 2023
image
Op 16 september legde Igor De Bliquy zijn eeuwige geloften af bij de kapucijnen in de Verenigde Staten. Hij was van 2011 tot 2018 werkzaam voor het bisdom Brugge. Zijn taken werden hem te veel en hij vervolgde zijn weg naar de de kapucijnen in Detroit. Foto: bisdom Brugge

De Zuid-Afrikaanse Igor De Bliquy (41) legde zaterdag zijn eeuwige geloften af als minderbroeder kapucijn. Hij maakte een lange reis en eindigde via het Grootseminarie in Brugge bij de kapucijnen in de Verenigde Staten.

Zijn droom voor de wereld is “dat we oog en oor hebben voor wie in nood is”, zo zegt hij in een interview met Kerknet.

Detroit

Op 16 september beloofde De Bliquy te leven in gehoorzaamheid, gebed en celibaat, zonder enig bezit. Hij deed dat in de Saint Bonaventure Monastery Chapel in Detroit, in de staat Michigan in de Verenigde Staten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daar voert hij al sinds enkele maanden zijn nieuwe taken uit als directeur van de interne communicatie voor de kapucijnen van zijn provincie. Daarnaast werkt hij er deeltijds als geestelijk begeleider in het pelgrimsoord van de kapucijnen en is hij kapelaan voor de drugs- en alcoholontwenningsprogramma’s van de orde in Detroit.

‘Overweldigende taak’

Blinquy groeide op in Zuid-Afrika, was matroos bij de Koninklijke Belgische Marine en studeerde aan het Grootseminarie in Brugge. In 2011 wijdde mgr. Jozef De Kesel, de toenmalige bisschop van Brugge, hem tot priester.

Tot 2018 was hij in dienst van het bisdom Brugge, waar hij onder andere pastoor was in het Heuvelland. “Het besturen van tien parochies was een overweldigende taak”, zegt de kapucijn in het interview.

“We waren ver verwijderd van de eenvoud van één gemeenschap, één heilige ruimte, en één ‘bezielde’ pastoor. Te midden van deze druk en verwarring voelde ik dat de Kerk haar ware essentie verloor, afgedwaald van haar geschriften, tradities, en zorg voor de zwaksten.”

‘Waar God mij zendt’

Het werd de toenmalige pastoor te veel. Dankzij “de inspiratie van de heilige Franciscus van Assisi en de warme omhelzing van de kapucijnen” vond hij zijn weg naar de Verenigde Staten.

https://www.kn.nl/donaties/

Daar hoopt hij “dagelijks uitgedaagd te worden om in gemeenschap het Evangelie handen en voeten te geven”. Concreet betekent dat voor hem dat hij hoopt er te kunnen zijn daar waar hij nodig is.

“Ik heb geleerd dat als ik doe wat ik wil, dat daar niet altijd Gods wil achter zit, maar als ik volg waar God mij zendt… ik daar Jezus telkens opnieuw mag tegenkomen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.