<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Afscheidscadeautje van Trump: katholieken krijgen standbeeld in ‘heldentuin’

KN Redactie 20 januari 2021
image
Vertrekkend president Donald Trump. Foto: CNS photo - Jim Bourg, Reuters

Vertrekkend president Trump heeft op de valreep de definitieve lijst van Amerikaanse helden bekendgemaakt van wie in de Nationale Tuin van Amerikaanse Helden een standbeeld komt. Onder hen zijn vele opmerkelijke katholieke figuren.

Al op 4 juli 2020 kondigde Trump de nationale heldentuin aan. Hij wil dat het een monument wordt voor “grote figuren uit de geschiedenis van Amerika”.

‘Geloof in jezelf, de toekomst en in Amerika’

Tijdens zijn toespraak op die Onafhankelijkheidsdag beschreef Trump hoe hij zich het monument voorstelde: als “een enorm openluchtpark met de beelden van de grootste Amerikanen die ooit hebben geleefd”.

De tuin “zal worden aangelegd om de ontzagwekkende pracht van het tijdloze uitzonderlijke karakter van ons land te weerspiegelen”, zei hij. “Het zal een plek zijn waar burgers, jong en oud, hun visie van grootheid kunnen vernieuwen en de uitdaging kunnen aangaan die ik elke Amerikaan in mijn eerste toespraak tot het Congres heb gegeven, om ‘in jezelf te geloven, in je toekomst te geloven en te geloven, nogmaals, in Amerika’.”

De Amerikaanse geest

De tuin zal een brede collectie van opmerkelijke mensen bevatten: Founding Fathers, activisten, politieke figuren, militaire helden, leiders in de wetenschap, zakenmensen en iconen uit de popcultuur. Ook beelden van tal van katholieken zullen in de tuin pronken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Twee dagen voor zijn aftreden maakte Trump in een executive order de definitieve lijst bekend. Trump verwees naar deze figuren als mensen die “de Amerikaanse geest van durf en verzet, uitmuntendheid en avontuur, moed en vertrouwen, loyaliteit en liefde” belichamen.

Zij verdienen volgens de vertrekkend president een blijvend eerbetoon vanwege de veldslagen die ze hebben gewonnen, de ideeën die ze verdedigden, de ziekten die ze genazen, de levens die ze redden, de hoogten die ze bereikten. “Ze gaven ons de hoop door dat, verenigd als één Amerikaans volk dat op God vertrouwt, er geen uitdaging is die niet kan worden overwonnen en geen droom die buiten ons bereik ligt, ”zei Trump in de uitvoerende bevel.

Golf van vandalisme

De nationale tuin is ook een reactie op de golf van vandalisme op beelden tijdens de zomer van 2020. Na de dood van George Floyd werden vele beelden beschadigd of verwijderd van personen die volgens activisten een link hadden met racisme en slavernij.

Niet iedereen op de lijst van Trump was een Amerikaans staatsburger of woonde zelfs in wat nu de Verenigde Staten is. Christoffel Columbus bijvoorbeeld, van wie de beelden in de zomer van 2020 vaak het doelwit van vandalisme waren, zal ook worden geëerd in de nationale heldentuin.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De voorgestelde tuin zal worden beheerd door een werkgroep die Trump speciaal hiervoor in het leven riep. Die zal ook de locatie bepalen. Voor het 250-jarig jubileum van de Onafhankelijkheidsverklaring, 4 juli 2026, zou de tuin geopend moeten worden.

De katholieke uitverkorenen

Op de lijst staan katholieke heiligen zoals Elizabeth Ann Seton, Katharine Drexel, John Neumann en Junipero Serra. Ook enkele katholieken van wie een heiligverklaringsproces loopt behoren tot de uitverkorenen: burgerrechtenactiviste Dorothy Day, televisiebisschop Fulton Sheen en Augustus Tolton, een van de eerste zwarte priesters in de Verenigde Staten.

Aartsbisschop John Carroll S.J., de eerste katholieke aartsbisschop in de Verenigde Staten, zal ook worden opgenomen, evenals oprichter van de March for Life Nellie Gray, dichter, activist en trappist Thomas Merton en de aalmoezenier van het Amerikaanse leger John P. Washington, die stierf bij het redden van soldaten op het zinkende Dorchester tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Politici en sporters

De eerste katholieke president, John F. Kennedy, is een van de 17 presidenten die in de nationale tuin te zien zullen zijn. Andere katholieke politieke figuren die zullen worden geëerd zijn onder meer Charles Carroll, de enige katholieke ondertekenaar van de Onafhankelijkheidsverklaring; William F. Buckley; 20e-eeuwse toneelschrijver en congreslid Clare Boothe Luce; en Antonin Scalia.

Katholieke sporters die in de tuin zullen worden vereeuwigd, zijn onder meer de vorig jaar overleden basketbalspeler Kobe Bryant, Roberto Clemente, Vince Lombardi, Babe Ruth en Jim Thorpe.

(Bronnen: CNA, CNS en BBC News)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305