fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Armoede fors toegenomen: ‘De Venezolanen eten uit vuilnisbakken’

KN Redactie 12 mei 2017
image
‘Vrede’, staat er op het doek dat een Venezolaanse vrouw op de plek legt waar deze week de 27-jarige Miguel Castillo werd vermoord tijdens een demonstratie tegen de regering van Nicolas Maduro. (Foto: AP)

De armoede in Venezuela neemt hand over hand toe. Dat zegt het hoofd van de Venezolaanse Caritas deze week in Katholiek Nieuwsblad. De Venezolaanse bisschoppen blijven zich intussen kritisch uitlaten over het “excessief geweld” tegen “legitiem protest”.

De werkeloosheid, inflatie en armoede zijn de afgelopen drie jaar explosief toegenomen, zegt Janeth Marquez in gesprek met KN.

Ondervoede kinderen

“Mensen eten uit vuilnisbakken en ziektes als schurft steken weer de kop op.” Voorheen bestond er geen ondervoeding in Venezuela, zegt ze, maar nu “lijdt 13% van de kinderen hieraan. Vaak begint het al tijdens de zwangerschap en uit het zich pas na de geboorte”.

De Venezolaanse Caritas probeert met onder meer duizend gaarkeukens in heel het land in de noden van de bevolking te voorzien.

‘Verzet tegen de macht’

Ook de bisschoppen van Venezuela spreken zich krachtig uit over de crisis in het land. Die treedt steeds autoritairder op. “Als de Kerk van Venezuela zich vandaag niet verzet tegen de macht, heeft zij geen authentieke spiritualiteit”, zei de voorzitter van de bisschoppenconferentie onlangs.

Gebed voor vrede

Deze week bekritiseerden de bisschoppen de oproep van president Maduro om een ‘grondwettelijke vergadering’ de plaats te laten innemen van het door de oppositie geleide parlement.

Ze riepen de Venezolanen op tot gebed en vroegen hen hen opnieuw vreedzaam hun stem te verheffen tegen de regering. Eerder al riepen ze 21 mei uit tot een dag van gebed voor de vrede in Venezuela.

‘Repressieve aard’

De bisschoppen bekritiseerden de “repressieve aard” van de regering die “legitiem protest verstikt met excessief en onmenselijk geweld”. De protesten tegen de regering zijn vaak vreedzaam, maar worden met harde hand neergeslagen. Er vielen inmiddels tientallen doden en honderden gewonden.

Steun Latijns-Amerikaanse bisschoppen

De Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie CELAM sprak deze week haar steun uit voor de Venezolaanse Kerk. Ook CELAM, deze week bijeen in El Salvador, wijt de humanitaire crisis in het land aan president Nicolas Maduro.

De Venezolaanse bisschop Castor Oswaldo Azuaje Perez zei in een interview dat de regering het op de verkeerde heeft gemunt als zij demonstraties probeert te smoren zonder democratische verkiezingen toe te staan. De regering Maduro functioneert volgens hem momenteel als een dictatuur.

Als gevolg van de kritische houding van de Venezolaanse bisschoppen neemt het geweld tegen de Kerk toe. (KN/CC)

> Lees het hele artikel ‘De mensen eten uit vuilnisbakken’ over de situatie in Venezuela op KNdigitaal.