<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Assyrische kerkleider ontmoet paus; vraagt om top kerkleiders Midden-Oosten

KN Redactie 18 november 2016
image
Paus Franciscus en mar Grewaris III wisselen geschenken uit tijdens hun ontmoeting in het Vaticaan. (Foto: AP)

Het hoofd van de Assyrische Kerk van het Oosten heeft paus Franciscus gevraagd om een top van alle kerkleiders in het Midden-Oosten.

De bevolking van de regio hoopt daardoor gered te worden uit haar “afschuwelijke situatie”, zo zei patriarch Gewargis III donderdag tijdens een ontmoeting met de paus in het Vaticaan.

‘Afschuwelijk geweld’

Franciscus veroordeelde tijdens die ontmoeting opnieuw het geweld in Syrië en Irak. Honderdduizenden onschuldige kinderen, vrouwen en mannen lijden daar onder het “afschuwelijke geweld van bloedige conflicten, die geen reden kan rechtvaardigen of toestaan”.

Hij is geraakt door wat er in het Midden-Oosten en vooral in Syrië en Irak voortdurend gebeurt, zei de paus. Christenen maar ook andere religieuze en etnische minderheden lijden dagelijks onder nieuwe problemen.

Thuislanden Assyrische Kerk van het Oosten

Syrië en Irak zijn de thuislanden van de Assyrische Kerk van het Oosten. Vele van haar gelovigen hebben de regio in de afgelopen jaren verlaten. Een groot deel van de naar schatting 150.000 tot 400.000 leden van de Kerk leven intussen in Europa, Amerika of Australië.

De zetel van het patriarchaat is verplaatst naar Chicago, maar een terugkeer naar het Noord-Iraakse Erbil wordt gepland.

Voorbeelden van geloofstrouw

De paus loofde de christenen in het Midden-Oosten als voorbeelden van geloofstrouw en oecumenische gezindheid. Hun voorbeeld maant ertoe om ook in moeilijke omstandigheden vast te houden aan de boodschap van liefde, verzoening en vergeving, aldus Franciscus.

Bloed van de martelaren

Zoals Jezus met zijn bloed verzoende en verenigde, zo zal vandaag het bloed van de martelaren in het Midden-Oosten tot zaad van de eenheid van de christenen worden, voegde hij toe.

Franciscus uitte daarmee ook de hoop op verdere vooruitgang in de oecumenische dialoog tussen beide Kerken. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.