fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Astronomen eren priester: ‘wet van Hubble’ wordt ‘wet van Hubble-Lemaître’

KN Redactie 31 oktober 2018
image
Georges Lemaître (Foto: wikipedia.org)

De leden van de Internationale Astronomie Unie (IAU) hebben besloten de astronomische wet die de uitdijing van het heelal beschrijft, mede te vernoemen naar de Belgische priester Georges Lemaître (1894-1966).

In augustus werd een resolutie hierover besproken tijdens de algemene vergadering van de IAU in Wenen, meldt aleteia.org. Vervolgens konden de iets meer dan elfduizend leden via internet hun stem uitbrengen. De elektronische stembus sloot op 26 oktober. Meer dan vierduizend leden brachten hun stem uit. Van hen stemde 78% in met de resolutie, waarin voorgesteld wordt de ‘wet van Hubble’ voortaan de ‘wet van Hubble-Lemaître’ te noemen.

Priester en astronoom

George Lemaître was behalve priester ook astronoom. Hij publiceerde zijn ideeën in 1927, twee jaar voordat de Amerikaan Edwin Hubble dat deed. De wet van Hubble-Lemaître beschrijft volgens de IAU het effect “waardoor objecten in een uitdijend universum van elkaar weg bewegen met een snelheid die evenredig is aan hun afstand”.

Zowel Hubble als Lemaître leverde een belangrijke bijdrage aan de hedendaagse kosmologie, stelt de IAU. Met het toevoegen van Lemaîtres naam wil de Unie zijn “wetenschappelijke bijdragen” aan “de wetenschappelijke theorie van de uitdijing van het universum erkennen”.

Lemaître trok uit zijn ontdekking overigens ook de conclusie dat het heelal ook een beginpunt moest hebben. Daarmee werd hij de grondlegger van de theorie van de Big Bang, de oerknal.

Gediend aan het IJzerfront

Mgr. Georges Lemaître werd geboren in Charleroi. Hij studeerde mijnbouw en thomistische filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In de Eerste Wereldoorlog diende hij in het Belgisch leger aan het IJzerfront. Na de oorlog keerde hij terug naar de universiteit, maar nu om wis- en natuurkunde te studeren. Na zijn promotie in 1920 ging hij een priesteropleiding volgen om in 1923 gewijd te worden.

Lemaître was hoogleraar in Leuven en werd in 1931 lid van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen. Van 1960 tot zijn dood zat hij die voor. Paus Johannes XXIII benoemde hem in 1960 tot pauselijk huisprelaat. Lemaître overleed in 1966 in Leuven.