<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bekende theoloog en hoogleraar Fred van Iersel (68) overleden

Luuk van den Einden 28 juli 2023
image
Fred van Iersel in de door hem geliefde bedevaartsplaats Lourdes. Gisteren is hij op 68-jarige leeftijd overleden. Foto: uitgeverij Adveniat

Theoloog en voormalig hoofdaalmoezenier van Justitie Fred van Iersel is gisteren overleden in Tilburg. Begin 2022 werd bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. Van Iersel is één dag voor zijn verjaardag op 68-jarige leeftijd overleden.

Van Iersel (geboren op 28 juli 1954 in Geldrop) was theoloog en bijzonder hoogleraar aan de theologische faculteit van de Universiteit van Tilburg, waar hij in 2021 met emeritaat ging. Zijn expertise lag op het gebied van vraagstukken rond geestelijke verzorging bij de krijgsmacht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast was hij tussen 2002 en 2011 hoofdaalmoezenier bij het katholieke Justitiepastoraat en is hij een tijd betrokken geweest bij de katholieke geestelijke verzorging van de krijgsmacht.

Kerk en vrede

De katholieke kijk op vrede is een thema waar Van Iersel zich zijn hele leven mee bezig heeft gehouden. In 1993 promoveerde hij op een proefschrift getiteld Vrede in de Kerk, waarin hij samen met Marijke Spanjersberg onderzoek deed naar polarisatie binnen kerkgemeenschappen als gevolg van vredesactivisme.

Hij was ook betrokken bij het Interkerkelijk Vredesberaad en speelde enige tijd een rol bij Pax Christi Nederland. Hij publiceerde regelmatig in de media over vredesvraagstukken; eerder dit jaar stond hij rond de eerste verjaardag van de oorlog in Oekraïne stil bij de wortels van paus Franciscus’ vredesdenken.

Lourdes

Op persoonlijk vlak hield Van Iersel zich actief met het geloof bezig. Hij was lid van de oecumenische gemeenschap van Taizé en heeft Mariabedevaartsoord Lourdes in Frankrijk vele malen bezocht.

Van Iersel maakte begin 2022 bekend te lijden aan een tumor in zijn prostaat die was uitgezaaid naar zijn ruggenmerg. Destijds wist hij al dat genezing niet meer mogelijk was. Over zijn laatste bezoek aan Lourdes, samen met zijn partner Marieke, schreef hij een boek: Een leven lang Lourdes – Ervaringen en reflecties met mijn dood voor ogen.

‘Met hulp van Maria’

In zijn boek reflecteerde Van Iersel openhartig over zijn ziekte, zijn ervaringen en de belangrijke rol van Maria voor zijn leven. In oktober 2022 vertelde hij in KN 40 over zijn boek, zijn devotie tot Maria en over de manier waarop hij naar zijn eigen overlijden keek.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Mijn ziekte is ook van de mensen om me heen, net als de consequenties. Mentaal en spiritueel denk ik dat ik het aan zou kunnen, de aftakeling”, vertelde hij toen. “Ik denk dat ik het kan, met hulp van Maria, uiteraard.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.