fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Belgische aartsbisschop beëindigt samenwerking met de Fraterniteit van de Heilige Apostelen

KN Redactie 16 juni 2016
image
Een deel van de Fraterniteit van de Heilige Apostelen in Brussel. (Foto: Fraterniteit van de Heilige Apostelen)

De Belgische aartsbisschop mgr. Jozef De Kesel beëindigt vanaf eind juni de samenwerking met de Fraterniteit van de Heilige Apostelen in zijn aartsbisdom.

Dat laat het aartsbisdom Mechelen-Brussel weten op zijn website.

‘Gebrek aan solidariteit’

De voornaamste reden dat mgr. De Kesel de samenwerking stopzet is dat het volgens hem “in de huidige omstandigheden” beter is “zo een gang van zaken niet te stimuleren”.

Doorgaan met de samenwerking zou volgens de Belgische aartsbisschop wijzen “op een groot gebrek aan solidariteit tussen de bisschoppen, zowel met de bisschoppen van ons land als met de Franse bisschoppen”.

Seminarie opgeheven

Mgr. De Kesel doelt op de afkomst van het merendeel van de seminaristen van de Fraterniteit dat uit Frankrijk komt.

Volgens de Belgische aartsbisschop is het ongepast dat de Fraterniteit seminaristen uit Frankrijk in België opleidt, terwijl daar “zoveel streken lijden onder een schrijnend priestertekort”.

De priesteropleiding van de Fraterniteit is door mgr. De Kesel opgeheven.

‘Voortzetten aan diocesaan seminarie’

De Fraterniteit van de Heilige Apostelen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel telt 27 leden: zes priesters en 21 seminaristen, onder wie een diaken.

Volgens het aartsbisdom Mechelen-Brussel is de meerderheid van de leden afkomstig uit Frankrijk.

Momenteel zouden 21 leden van de Fraterniteit in België zijn en zes in Frankrijk, met name in het bisdom Bayonne (Zuidwest-Frankrijk nabij Spanje – red).

De leden van de Fraterniteit die al priester of diaken zijn blijven in dienst van het aartsbisdom “zoals het recht in de Kerk het voorschrijft”, aldus mgr. De Kesel.

De seminaristen van de Fraterniteit “kunnen, als zij het wensen en voldoen aan de voorwaarden voor de priesteropleiding die binnen het aartsbisdom gelden, hun opleiding verder zetten aan het diocesaan seminarie”, aldus de Belgische aartsbisschop.

Mgr. Léonard

De Fraterniteit van de Heilige Apostelen was in 2013 door de toenmalige aartsbisschop van Mechelen-Brussel, mgr. André-Jozef Léonard, naar het aartsbisdom gehaald.

De Fraterniteit van de Heilige Apostelen werden door mgr. Léonard aangesteld voor de Brusselse Sint-Katelijnekerk.

Sint-Katelijnekerk

Volgens verschillende Belgische katholieken was deze kerk op sterven na dood, maar blies de Fraterniteit deze kerk nieuw leven in.

De zondagse kerkgang steeg van gemiddeld twaalf bezoekers naar 350.

Dit zou tot ongenoegen hebben geleid bij omliggende parochies.

Het is de wens van mgr. De Kesel “in tegenstelling tot wat sommige geruchten konden doen geloven”, “dat de ervaring in de Sint-Katelijnekerk zich verder mag ontplooien”.

Steun bisschoppen en Heilige Stoel

De Belgische aartsbisschop benadrukt dat “deze beslissing” tot het stopzetten van de samenwerking met de Fraterniteit het resultaat is “van een lang overleg met zijn hulpbisschoppen en de bisschopsraad”, en dat “een bijzondere commissie” voorafgaand “alle leden van de Fraterniteit die in België verblijven” heeft ontmoet.

Volgens mgr. De Kesel steunen alle Belgische bisschoppen zijn beslissing, evenals “de verantwoordelijke instanties van de Heilige Stoel”. (KN/aartsbisdom Mechelen-Brussel)