<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brussel: Mars voor het Leven in teken van ‘beschermen van de zwaksten’

KN Redactie 28 maart 2017
image
De Mars voor het Leven trok in stilte naar het Brusselse Paleis van Justitie, waar witte rozen werden neergelegd. (Screenshot: facebook.com/March4LifeBrussels)

In de Belgische hoofdstad Brussel vond zondag voor de achtste keer de Mars voor het Leven plaats.

De Mars had dit jaar als motto ‘Het beschermen van de zwaksten voor een meer menselijke maatschappij’. Volgens de organisatie namen drieduizend mensen deel, volgens de politie 1500, meldt cathobel.be, de website van het Franstalige deel van de Belgische Kerk.

Mars in stilte

De Mars werd in stilte gelopen “als eerbetoon aan mensen die lijden”, liet de organisatie weten. “Voor mensen die nooit het daglicht hebben gezien, voor vrouwen die lijden na een abortus en voor diegenen die denken dat hun leven de moeite van het leven niet meer waard is.”

De organisatie hoopt dat er over abortus en euthanasie “een vreedzame dialoog” geopend kan worden. “De stilte is ook een antwoord op de agressieve debatten die er in de publieke sfeer vaak zijn en die tot niets leiden.”

Deelnemers werden uitgenodigd aan het einde van de Mars een witte roos neer te leggen voor het Paleis van Justitie als “symbool van de vraag om ware gelijkheid tussen alle personen”.

Stéphane Mercier

Rond de Mars was een aantal sprekers uitgenodigd, onder wie Stéphane Mercier. Vorige week ontstond ophef na publicaties over een artikel van de docent van de Université Catholique de Louvain (UCL), waarin hij betoogt dat abortus moord is. Ook verwijten studenten hem “homofoob en transfoob” te zijn.

De UCL liet na een gesprek met Mercier weten een disciplinaire procedure tegen hem te starten. Zijn cursussen zijn voorlopig opgeschort.

‘Mijn taak als filosoof’

Mercier zei zondag onder meer: “Het is mijn taak als filosoof vrijelijk te mediteren over de zin en de waardigheid van het leven. Een katholieke universiteit zou volgens mij de waardigheid van het leven moeten verdedigen. Ik geloof dat universitaire studenten perfect in staat zijn kritisch te denken en de waarde van vrijheid van meningsuiting te begrijpen.” (KN/cathobel.be/lacapitale.be)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.