fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Belgische organisatie Broeders van Liefde blijft bij euthanasiestandpunt

KN Redactie 13 september 2017
image
(Foto: broedersvanliefde.be)

De Raad van Bestuur van de Belgische organisatie van de Broeders van Liefde blijft bij de omstreden visietekst waarin euthanasie binnen de muren haar psychiatrische centra niet langer principieel wordt uitgesloten. Dat stelt het bestuur in een dinsdag uitgegeven verklaring.

De verklaring werd gepubliceerd na een persconferentie waarin het standpunt werd toegelicht.

‘Duidelijke bezwaren’

De organisatie was eerder gevraagd het document alsnog te herzien. Algemeen overste broeder René Stockman zei in augustus nog te hopen tot overeenstemming te kunnen komen. “De betrokken broeders en de organisatie (de rechtspersoon die de instellingen beheert – red.) krijgen nog enkele weken om zich te schikken.”

Stockman liet dinsdag in verklaring weten te betreuren dat men niet alsnog over de tekst wil onderhandelen en niet te begrijpen dat de Raad van Bestuur “helemaal geen rekening wil houden met deskundigen uit het werkveld die duidelijke bezwaren hebben geuit op de visietekst”.

Bemiddelingspoging Rick Torfs ging niet door

Ook betreurt hij dat een bemiddelingspoging onder leiding van de Leuvense hoogleraar Rik Torfs niet is doorgegaan, volgens de verklaring “omdat Prof. Rik Torfs geen vertrouwen meer kon stellen in de organisatie Broeders van Liefde in België”. Er was volgens de verklaring juist uitstel van het ultimatum verkregen om een dialoog tussen generaal bestuur en de Belgische organisatie mogelijk te maken.

Stockman blijft open staan voor dialoog, meldt de verklaring, op voorwaarde dat die “gaat over de inhoud van de visietekst, en dus over het al dan niet toepassen van euthanasie binnen de muren van de instellingen van de Broeders van Liefde, en niet over een te vinden ‘modus vivendi’”.

Opnieuw voorleggen aan Vaticaan

De algemeen overste legt de situatie nu opnieuw voor “aan de bevoegde instanties in het Vaticaan vooraleer verdere stappen te ondernemen”. Stockman was dinsdag in Congo en niet bereikbaar voor verder commentaar.

Wat de nieuwe situatie precies betekent voor de organisatie en de in de Raad van Bestuur zetelende broeders, is nog niet duidelijk.