<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Belgische pater wordt zalig verklaard als ‘martelaar van Algerije’

Peter Doorakkers 7 december 2018
image
Zijn zus maakte een film over het leven pater Charles Deckers. Zaterdag wordt Deckers in Oran zalig verklaard als een van de negentien Martelaren van Algerije. Still: www.charlesdeckers.be

Onder de negentien martelaren die zaterdag in Algerije zalig worden verklaard, is ook een Belg. ‘Witte pater’ Charles Deckers werd in 1994 vermoord, na het grootste deel van zijn priesterleven in Algerije te hebben doorgebracht.

De zaligverklaringsmis in Oran wordt geconcelebreerd door de bisschop van Antwerpen, Johan Bonny. Charles Deckers werd op Tweede Kerstdag 1924 in de Scheldestad geboren.

‘Met hart en ziel ingezet voor dialoog’

Kardinaal Jozef De Kesel looft in een vooruitblik op de zaligverklaring Deckers’ inzet voor een “waarachtige dialoog” tussen moslims en christenen, waarvan hij al in de jaren vijftig het belang aanvoelde. “Hij heeft zich met hart en ziel ervoor ingezet, decennialang”, aldus De Kesel, die onder meer toevoegt: “Het gaat daarbij niet louter om een wederzijdse kennismaking met ieders geloofsovertuiging. Dialoog is maar echt vruchtbaar als hij de vrucht is van echte ontmoeting: met ontzag en eerbied voor elkaar zich beluisterd en begrepen voelen. De katholieke Kerk erkent met de zaligverklaring dat het leven van pater Charles Deckers tot voorbeeld strekt.”

Inzet voor jongeren

In zijn onlangs gepubliceerde adventsbrief beschrijft mgr. Bonny het leven van Deckers, die zich als leerling van een jezuïetenschool tijdens de Tweede Wereldoorlog inzette voor hulpbehoevende Antwerpenaren.

Na zijn middelbare school trad hij in bij de Missionarissen van Afrika, de ‘witte paters’, en werd naar Algerije gestuurd. Daar bestudeerde hij de islam en leerde Arabisch en Berbers. Deckers zette zich vooral in voor jongeren, onder meer door een technische school te stichten. Als de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962) uitbreekt, probeert hij alles om te voorkomen dat jongeren zich bij extremistische en gewelddadige groepen aansluiten. Ook komt hij op voor de rechten van meisjes en vrouwen.

Bewust in Algerije gebleven

Zijn inzet voor Berberjongeren is de Algerijnse overheid een doorn in het oog. Het komt Deckers in 1977 op uitwijzing te staan, waarna hij terugkeert naar België. Daar leidt hij in Brussel een christelijk centrum voor dialoog met de islam. In 1982 gaat hij aan de slag in Jemen, om in 1987 Algerije weer in te mogen. Hij is als priester verbonden aan de basiliek Notre-Dame d’Afrique in Algiers en blijft zich inzetten voor de islamitisch-christelijke dialoog.

In de jaren negentig nemen politieke spanningen en moslim-extremistisch geweld in Algerije toe. Onder meer christenen zijn het doelwit daarvan, maar toch besluit Deckers te blijven, “uit solidariteit met de vervolgde christenen en met zijn bedreigde islamitische vrienden”, schrijft mgr. Bonny. “Het is een bewuste keuze, gedragen door een diepe spiritualiteit.”

Binnen een half uur vermoord

Een dag na zijn zeventigste verjaardag bezoekt pater Charles Deckers enkele confraters in de plaats Tizi Ouzou. Hij is daar nog geen half uur als een gewapende groep het gebouw waar zij zich bevinden, aanvalt, en de vier paters vermoordt.

De vier witte paters maken deel uit van de negentien religieuzen die van 1994 tot 1996 in Algerije vermoord werden en die zaterdag zalig worden verklaard. De bekendsten onder hen zijn de zeven trappisten van Tibhirine, wier verhaal verfilmd werd als Des hommes et des dieux, en bisschop Pierre Claverie van Oran. In zijn stad vindt morgen de zaligverklaringsmis plaats.

> Lees hier de volledige adventsbrief van mgr. Johan Bonny

> Bekijk hier de film die Martine Deckers over haar broer Charles maakte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.