fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI 90 jaar: ’Zijn eenvoud is ongelooflijk’

KN Redactie 16 april 2017
image
Benedictus XVI tijdens het bekendmaken van zijn aftreden. De emeritus-paus wordt vandaag 90 jaar oud. (Foto: AP)

 Emeritus-paus Benedictus XVI wordt vandaag 90 jaar oud.

Er zijn op Eerste Paasdag geen officiële feestelijkheden gepland voor de emeritus-paus, wel ontvangt hij maandag ongeveer vijftig gasten uit Beieren en Rome, meldt persbureau KNA.

In de paaseditie van Katholiek Nieuwsblad blikt KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo met journalisten die Benedictus van nabij volgden, terug op hun tijd met de Duitse paus.

‘Heftige emoties’

Vaticaniste Giovanna Chirri van ANSA was degene die het nieuws dat Benedictus ging aftreden als eerste bracht. Ze herinnert zich die elfde februari 2013, die eigenlijk “een normale rustige dag” had moeten zijn. Toen haar duidelijk werd wat er gebeurde, werd ze “overvallen door een golf van heel heftige emoties, zowel menselijk als professioneel gezien”.

‘Ongelooflijk’

Angela Ambrogetti van ACI Stampa en Radio Vaticaan ontmoette de emeritus-paus na zijn aftreden drie keer. “De eenvoud waarmee hij je ontvangt is ongelooflijk, en misschien nog wel meer zijn vermogen om naar je te luisteren. Hij is heel helder en hij heeft absoluut geen haast om weer afscheid van je te nemen.”

‘Intellectuele confrontatie’

Volgens Chirri heerst ten onrechte het beeld dat Benedictus “niet erg geneigd was tot het aangaan van de discussie. Maar hij hield juist van de intellectuele confrontatie. Denk maar aan het moment dat hij de trilogie over Jezus van Nazareth had geschreven en begon met de wens dat hij tegengesproken zou worden aangezien het hier geen leergezag betrof”.

> Het hele artikel van Marta Petrosillo over emeritus-paus Benedictus is te lezen op kndigitaal.nl.