<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ex-woordvoerder: Benedictus XVI volkomen helder

KN Redactie 11 februari 2017
image
Paus Franciscus en emeritus-paus Benedictus XVI ontmoetten elkaar verschillende keren na het terugtreden van de laatste. Hier gebeurt dit bij het openen van de Heilige Deur van de Sint-Pieter. (Foto: AP)

Emeritus-paus Benedictus’ lichamelijke krachten nemen wat af, maar geestelijk en intellectueel is hij volkomen helder en aanwezig. Dat zegt voormalig Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi in een interview met Radio Vaticaan.

Lombardi gaf het interview omdat het vandaag exact vier jaar geleden is dat Benedictus XVI volkomen onverwacht zijn aftreden aankondigde. Zijn pontificaat eindigde vervolgens na bijna acht jaar op 28 februari 2013.

Gebed en meditatie

Zijn vrijwillige terugtreden is en blijft een heel ongebruikelijk gebaar, dat intussen echter een mooie normaliteit is geworden, aldus Lombardi, die sinds een half jaar voorzitter is van de Vaticaanse stichting Joseph Ratzinger – Benedictus XVI.

De emeritus-paus, voegde hij toe, houdt zich strikt aan zijn belofte teruggetrokken te leven en zich te wijden aan gebed en meditatie voor de Kerk en de paus.

‘Grote vreugde’

Pater Lombardi, die sinds vorig jaar op leeftijdsgronden al zijn Vaticaanse mediawerk heeft neergelegd, ontmoet Benedictus XVI geregeld, vertelt hij. Hij ervaart hem als geestelijk en intellectueel volkomen helder en aanwezig.

Wel nemen Benedictus’ lichamelijke krachten op zijn leeftijd – hij wordt binnenkort 90 – wat af, aldus Lombardi. “Men ontmoet een oud mens, die met het verloop van de tijd wat gebrekkig geworden is, die er geestelijk helemaal bij is, en de ontmoeting met hem bereidt een grote vreugde.”

Paus Franciscus voelt zich gesteund door Benedictus

Paus Franciscus voelt zich volgens pater Lombardi, die ook zijn woordvoerder was, op allerlei manieren ondersteund door zijn voorganger. Naast Benedictus’ aanwezigheid en gebed zijn er de ontmoetingen die zij af en toe hebben, telefoontjes en vele tekens van vriendschap, respect en geestelijke verbondenheid, aldus Lombardi. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.