fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI: ‘God verlaat zijn Kerk niet, ook al dreigt het bootje soms om te slaan’

KN Redactie 16 juli 2017
image
Foto: AP

“De Kerk heeft behoefte aan overtuigende herders die de dictatuur van de tijdgeest weten te weerstaan.” Dat schrijft emeritus-paus Benedictus XVI in een brief die zaterdag werd voorgelezen tijdens de begrafenis van kardinaal Meisner, die leefde “in de diepe wetenschap dat de Heer zijn Kerk niet verlaat, ook al dreigt het bootje soms om te slaan.”

Kardinaal Joachim Meisner, oud-aartsbisschop van Keulen, overleed woensdag 5 juli tijdens zijn vakantie. Zijn begrafenis vond zaterdag in de Dom van Keulen plaats.

Verrast

Emeritus-paus Benedictus XVI was goed bevriend met de kardinaal. Hij was niet persoonlijk aanwezig bij het afscheid van Meisner, maar liet in plaats daarvan een brief voorlezen door aartsbisschop Georg Gaenswein, zijn persoonlijk secretaris.

Daaruit bleek dat de dood van Meisner op 83-jarige leeftijd de emeritus-paus had verrast. Kort daarvoor had hij de kardinaal nog telefonisch gesproken. “Toen ik vorige week woensdag via een telefoontje het nieuws kreeg van het overlijden van kardinaal Meisner, geloofde ik het in eerste instantie niet”, zo schreef Benedictus.

Behoefte aan herders

De emeritus-paus was onder de indruk van de rust en innerlijke vreugde die de kardinaal de laatste tijd uitstraalde, zo vertelde hij in de brief. “We weten dat het voor hem, gepassioneerde herder en spirituele pastoor moeilijk was om zijn taken neer te leggen, juist op een moment dat de Kerk behoefte heeft aan overtuigende herders die de dictatuur van de tijdgeest weten te weerstaan.”

In februari 2014 ging Meisner op tachtigjarige leeftijd met emeritaat en dat vond hij moeilijk, zo liet de emeritus-paus in zijn brief doorschemeren. “Maar ook dat ontroert me: dat hij heeft geleerd om zich over te geven in de laatste periode van zijn leven. En hij heeft het weten te leven in de diepe wetenschap dat de Heer zijn Kerk niet verlaat ook al dreigt het bootje soms om te slaan.”

Aanbidding

Benedictus XVI herinnerde in zijn brief ook aan de Wereldjongerendagen die in 2005 in Keulen plaatsvonden toen Meisner er aartsbisschop was en hijzelf net tot paus was gekozen. De aanbidding werd daar centraal gesteld, iets wat voor zowel paus als aartsbisschop destijds belangrijk was.

“Sommige experts op het gebied van de pastoraal en de liturgie vonden dat de stilte in de ogen van de Heer niet bereikt kon worden met een groot aantal mensen tegelijk. Sommigen van hen waren ook van mening dat de eucharistische aanbidding iets gedateerds was.”

Maar benadrukt Benedictus, “de eucharistische aanbidding bij de Wereldjongerendagen in Keulen is een innerlijk evenement geworden dat niet alleen voor de kardinaal gedenkwaardig was.”

Biddend gestorven

De emeritus-paus benoemde tot slot de manier waarop kardinaal Meisner overleed: “Het brevier was uit zijn handen gegleden. Hij is gestorven terwijl hij aan het bidden was, kijkend naar de Heer en met Hem sprekend.”

“Het soort dood dat hem is gegeven, laat zien hoe hij heeft geleefd: in de aanwezigheid van de Heer en in gesprek met Hem.” (KN/La Stampa)