fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI terug naar Vaticaanp

Sanne Gerrits 22 juni 2020
image
Emeritus-paus Benedictus tijdens zijn bezoek aan het graf van zijn ouders en zus. Foto: CNS Photo - Armin Weigel, DPA, Reuters

Emeritus-paus Benedictus XVI is vandaag na een vijfdaagse bezoek aan zijn zieke broer in Beieren teruggekeerd naar het Vaticaan. Tijdens zijn bezoek bezocht Benedictus verschillende plaatsen die een rol speelden in zijn leven.

“Ik krijg de indruk dat het bezoek nieuwe kracht schenkt aan beide broers”, zei Christian Schaller, hoofd van het Paus Benedictus XVI Instituut.

“Het is een reis door het verleden”, verklaart Schaller over het bezoek van de 93-jarige emeritus-paus. “Allerlei herinneringen kwamen boven.”

Georg Ratzinger in slechte gezondheid

Op 18 juni kwam Benedictus aan in het bisdom Regensburg. Hij ging na aankomst direct naar zijn 96-jarige broer Georg, die in slechte gezondheid verkeert. Na een rustmoment in het seminarie van het bisdom bezocht hij zijn broer die avond een tweede keer.

Diep ontroerd

Op vrijdag vierden de beide priesterbroers de Mis van het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus. Op zaterdag bezocht Benedictus het huis in Pentling waar hij woonde toen hij van 1970 tot 1977 universitair professor was. Hij maakte een tussenstop bij de Ziegetsdorf-begraafplaats, waar zijn vader, moeder en zus begraven liggen.

In Pentling bekeek hij oude familieportretten die hem verschillende malen diep ontroerden. Op zondag vierde hij opnieuw de Mis met zijn broer en nam de rest van de dag vrij.

Op korte termijn

Benedictus reisde met zijn secretaris, aartsbisschop Georg Gänswein, zijn arts en verpleegster, en een religieuze zuster. Hij besloot op korte termijn naar zijn broer in Duitsland af te reizen, in overleg met paus Franciscus.

Mgr. Georg Ratzinger

Broer mgr. Georg Ratzinger is de voormalig koormeester van de Regensburger Domspatzen, het kathedrale koor van Regensburg. Op 29 juni 2011 vierde hij samen het Benedictus zijn zestigjarig priesterjubileum in Rome. Beide broers werden in 1951 tot priester gewijd.

Laatst levende familielid

Georg is met zijn 96 jaar het laatste levende familielid van de emeritus-paus. Hun vader stierf in 1959 en hun moeder in 1963. Hun oudere zus, Maria, die nooit trouwde, leidde het huishouden van Benedictus tot aan haar dood in 1991.