<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI volgt begrafenis broer via live streaming

KN Redactie 8 juli 2020
image
De uitvaart van Georg Ratzinger vond woensdag plaats in de kathedraal van Regensburg. Foto: Uwe Moosburger / Bisdom Regensburg

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft de begrafenis van zijn broer Georg Ratzinger via een live stream kunnen volgen.

Op woensdag vond in de kathedraal van Regensburg de uitvaart plaats van de oudere broer van de emeritus-paus. Volgens bisschop Rudolf Voderholzer, die de Mis vierde, kon de oude Benedictus (93) zo toch verbonden blijven met de uitvaart van zijn broer Georg Ratzinger, die op 1 juli op 96-jarige leeftijd is overleden.

Muzikaal, vreugdevol en vroom

Omdat hij de uitvaart zelf niet kon bijwonen, schreef de emeritus-paus maandag een brief aan Voderholzer, die in het bezit is van CNA Deutsch. Daarin beschreef hij drie eigenschappen van zijn broer: zijn muzikale talent, zijn levensvreugde en humor, en zijn vroomheid.

‘De weerklank van zijn leven’

“De weerklank van zijn leven en werk die in deze dagen in de vorm van brieven, telegrammen en e-mails gekregen heb, overstijgt verre wat ik mij had kunnen voorstellen”, schrijft de emeritus-paus.

Geraakt door reacties

Benedictus schreef geraakt te zijn door de reacties die hij ontving. “Ieder zou eigenlijk een persoonlijk antwoord moeten krijgen. Daarvoor ontbreken mij helaas tijd en kracht, en ik kan slechts bij deze gelegenheid iedereen bedanken die mij vergezelt in deze uren en dagen.”

‘Hart spreekt tot hart’

Voor de emeritus-paus werd “nu de zin van kardinaal Newman bewaarheid: Cor ad cor loquitur. Door het papier heen en boven alle papier uit spreekt hart tot hart”.

‘Ten diepste dankbaar’

Benedictus schrijft te willen danken dat hij kort voor het overlijden van zijn broer nog bij hem kon zijn.

“Hij heeft niet om een bezoek van mij gevraagd. Maar ik voelde dat dit het uur was om nog eenmaal naar hem te reizen. Voor dit innerlijk teken dat de Heer mij schonk, ben ik ten diepste dankbaar.”

‘God schenkt ons een nieuw samenzijn’

Hij herinnert zich het afscheid van zijn broer: “We wisten dat dit een afscheid voor altijd uit deze wereld zou zijn. Maar we wisten ook dat de goede God, die ons op deze wereld dit samenzijn geschonken heeft, ook in de andere wereld heerst en ons daar een nieuw samenzijn zal schenken. God belone je, beste Georg, voor alles wat je gedaan, doorstaan en mij gegeven hebt!”

“God belone je, beste Georg, voor alles wat je gedaan, doorstaan en mij gegeven hebt!”
- Benedictus XVI

De emeritus-paus bezocht zijn broer tussen 18 en 22 juni nadat Georgs gezondheidstoestand verslechterd was. Hij besloot naar zijn broer in Duitsland af te reizen in overleg met paus Franciscus.

De uitvaart werd muzikaal opgeluisterd door zestien voormalige leden van de Domspatzen, het wereldberoemde jongenskoor van de kathedraal van Regensburg. Georg Ratzinger dirigeerde dat koor van 1964 tot 1994.

Privésecretaris

Naast Voderholzer woonden de privésecretaris van Benedictus, aartsbisschop Georg Gänswein, en de pauselijke nuntius in Duitsland, Nikola Eterovic, de viering bij.

Ook de voormalige bisschop van Regensburg, kardinaal Gerhard Müller, en kardinaal Reinhard Marx van München en Freising waren bij de uitvaart aanwezig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305