fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franciscus over Benedictus: ‘Zo nobel en vriendelijk’

Susanne Kurstjens 31 december 2022
image
Paus Franciscus begroet zijn voorganger hartelijk tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan op 28 september 2014. Foto: CNS - Paul Haring

“We voelen zo veel dankbaarheid voor alles wat hij heeft gedaan.” Dat zei paus Franciscus vanavond in reactie op het overlijden van zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI.

Een reactie van de paus liet even op zich wachten, maar vanavond sprak hij tijdens de jaarlijkse vesperviering op Oudejaarsavond over zijn voorganger.

In de Sint-Pietersbasiliek benadrukte hij alles wat Benedictus XVI voor de Kerk heeft gedaan.

“Met veel emotie herdenken we hem, zo nobel en zo vriendelijk. En we voelen zo veel dankbaarheid in ons hart: dankbaarheid voor God die hem aan de Kerk en de wereld schonk; dankbaarheid voor hem en al het goede dat hij heeft gedaan; bovenal voor zijn getuigenis van geloof en gebed, in het bijzonder in deze laatste jaren van zijn teruggetrokken leven.”

Franciscus voegde eraan toe: “Alleen God kent de werkelijke waarde en kracht van zijn gebed en de offers die hij heeft gebracht voor het welzijn van de Kerk.”

Eerder vandaag kwamen er vanuit de hele wereld al reacties binnen op het overlijden vanochtend van de emeritus-paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Privésecretaris Gänswein: ‘Groot en persoonlijk verlies’

Mgr. Georg Gänswein, de persoonlijk secretaris van Benedictus, was bij hem tijdens zijn laatste uren. Hij liet weten dat de emeritus-paus hem en de anderen aanwezigen had gevraagd: “Bid alstublieft voor mij!”.

Gänswein, die hem de laatste jaren voortdurend vergezelde, liet verder weten: “Voor mijzelf betekent zijn dood een groot en persoonlijk verlies. Ik ben diep dankbaar en tegelijkertijd erg verdrietig.”

image
Emeritus-paus Benedictus XVI spreekt op 22 juni 2020 met zijn persoonlijk secretaris, mgr. Georg Gänswein op het vliegveld van München. Foto: CNS - Sven Hoppe, pool via Reuters