fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Teruggekeerd naar het huis van de Vader’: emeritus-paus Benedictus XVI overleden

Luuk van den Einden 31 december 2022
image
Emeritus-paus Benedictus XVI - hier op een foto uit 2007 - is vanochtend om half tien overleden. Foto: OSV - Alessia Giuliani, Catholic Press Photo

Emeritus-paus Benedictus is vanochtend op 95-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Maandag zal hij worden opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

“Paus-emeritus Benedictus XVI is teruggekeerd naar het huis van de Vader”: zo kondigt Vatican News, de Vaticaanse persdienst, het overlijden van emeritus-paus Benedictus aan.

De voormalige paus is vanochtend om half tien overleden in het Vaticaanse Mater Ecclesiae-klooster, dat in zijn laatste levensfase zijn thuis was. Benedictus is 95 jaar geworden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sinds woensdag is bekend dat Benedictus’ gezondheid rap verslechterd was. Tijdens de algemene audiëntie van 28 december vroeg paus Franciscus de wereld om voor zijn voorganger te bidden. In de dagen daarna ging Benedictus’ gezondheid rap achteruit; hij heeft wel nog minstens één keer de Mis mee kunnen vieren.

Het Vaticaan laat weten dat Benedictus’ lichaam vanaf 2 januari opgebaard zal worden in de Sint-Pietersbasiliek, zodat gelovigen hem de laatste eer kunnen betuigen. Hoe Benedictus’ uitvaart er precies uit zal zien, is nog niet bekend: zijn uitvaartplechtigheid zal de eerste ooit zijn voor een emeritus-paus.

Zie hier voor een uitgebreid in memoriam van emeritus-paus Benedictus XVI en een tijdlijn van zijn leven.