<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Bevorderaar van dialoog en broederschap’: Religieuze leiders feliciteren paus met tien jaar pontificaat

KN Redactie 13 maart 2023
image
De paus begroet gelovigen tijdens een audiëntie op 13 oktober 2021. Foto: CNS- Paul Haring

Belangrijke religieuze leiders hebben paus Franciscus gefeliciteerd met zijn tienjarig jubileum als hoofd van de katholieke Kerk.

De oosters-orthodoxe patriarch Bartholomeus van Constantinopel dankt Franciscus in een boodschap om zijn vriendschap, zijn werk, zijn “leiderschap” en “voorzichtigheid”.

Vriendschap

“In deze tien jaar hebben onze vriendschap en samenwerking ons dichter bij elkaar gebracht”, aldus Bartholomeus. De patriarch wijst vooral op de samenwerking in het kader van “het brengen van troost en vrede” aan alle mensen, en bij “het bevorderen van de zorg en herstel van Gods schepping”.

Bartholomeus prijst Franciscus om de prioriteiten die hij in zijn leiderschap stelt en juicht zijn voorzichtigheid toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Christelijke geloofsbelijdenis

“Persoonlijk kijk ik uit naar de volgende stappen van uw gezegende reis, nu we de historische herdenking en buitengewone viering van het Eerste Oecumenische Concilie van Nicea naderen, waar de belangrijkste artikelen van onze christelijke geloofsbelijdenis werden geformuleerd”, aldus het hoofd van de oosters-orthodoxe Kerk.

Liefde en broederschap

Ook groot-imam Ahmed Al-Tayeb feliciteerde de paus. Hij geldt als een van de meest invloedrijke imams van de soennitische islam.

“Met trots waardeer ik uw illustere reis van de afgelopen tien jaar, waarin u heeft getracht bruggen van liefde en broederschap te bouwen tussen alle mensen”, aldus de imam.

Dialoog

Al-Tayeb wijst op de “onvermoeibare inspanningen om de waarden van menselijke broederschap te bevorderen” en het bevorderen van “een dialoog tussen de aanhangers van religies als basis voor het bereiken van de vrede waarnaar wij allen verlangen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het Radio 1-programma Vroeg! van deze ochtend, Sprak KN-Hoofdredacteur Anton de Wit over 10 jaar paus Franciscus. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.