fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bewijsstuk waarschijnlijk vervalst: misbruikzaak tegen Duitse zusters verzwakt

KN Redactie 12 maart 2021
image
Duitse documenten over seksueel misbruik Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

Een bewijsstuk in een geruchtmakende misbruikzaak tegen een Duitse zustercongregatie is hoogstwaarschijnlijk vervalst.

Het gaat om een document met vermeende passages uit een kasboek van de zusters van Niederbronn. Daaruit zou blijken dat zij een halve eeuw geleden betaald werden om kinderen uit door hen gerunde tehuizen ‘uit te lenen’ om misbruikt te worden door geestelijken en politici.

‘Bijna zeker’ geen handgeschreven document

Al enige tijd circuleren er kopieën van het document onder Duitse journalisten. Woensdag echter publiceerden de zusters een rapport van het laboratorium MSU, dat gespecialiseerd is in het onderzoeken van documenten.

De onderzoekers concluderen dat het document “bijna zeker” niet handgeschreven is: “De onderzochte posten kunnen bijna geheel worden gekopieerd met een computerlettertype.” Het gaat om de zogeheten Wiegel Kurrent, een lettertype dat sinds 2004 online beschikbaar is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De congregatie zelf zette daarnaast nog een vraagteken bij de vermeende schrijfster van het document. Dat zou een ‘zuster Maria Donnata’ zijn, maar volgens een woordvoerder is er binnen de congregatie nooit een zuster met die naam geweest.

Zusters hebben steeds ontkend

De beschuldiging van het prostitueren van kinderen werd afgelopen december tegen de zusters van Niederbronn ingebracht door verschillende mensen die ooit in hun tehuizen woonden. Een van hen getuigde voor de rechter. Ook dook het genoemde document op, dat de beschuldiging leek te bevestigen.

De congregatie zelf heeft de aantijging steeds ontkend. De zaak kreeg wereldwijd veel media-aandacht en leidde tot geschokte reacties onder Duitse katholieken.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur