fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdom Den Bosch: tien priesters naar nieuwe parochie in 2019

KN Redactie 9 oktober 2018
image
Bisschop de Korte verplaatst tien priesters binnen zijn bisdom. (Foto: KN- Jan Peeters)

Afgelopen weekend werden veel parochianen in het bisdom Den Bosch verrast: tien priesters kondigden tijdens de viering aan dat ze per 1 februari 2019 in een andere parochie werkzaam zullen zijn. Bisschop Gerard de Korte heeft hen overgeplaatst.

Het is een carrousel zoals dat wel vaker voorkomt, om pastoors op een andere plek een nieuwe start te geven na een bepaald aantal jaren”, reageert woordvoerder Joost Goes namens de bisschop. “Het is altijd pijnlijk als een priester zijn parochie moet verlaten, maar een priester ervaart het ook vaak als prettig om in een nieuwe parochie te beginnen. Een pastoor wordt voor onbepaalde tijd benoemd, maar dat wil niet zeggen dat hij levenslang bij één parochie blijft.”

Dat verschillende priesters van parochie wisselen komt vaker voor, maar tien tegelijk gebeurt niet zo gauw. Ook het feit dat twee priesters uit de Bossche Maria en Johannesparochie, plebaan Geertjan van Rossem en pastoor Robert van Aken, naar een nieuwe parochie gaan springt in het oog.

Blijk van vertrouwen

Van Rossem zei in Brabants Dagblad dat hij liever in Den Bosch was gebleven. “We begrijpen goed dat plebaan van Rossem het vervelend vindt dat hij weg moet”, zegt Goes. “Hij zei zelf al: Boxtel krijgt een enthousiaste nieuwe pastoor, en daar hebben wij alle vertrouwen in. Dat er twee priesters uit Den Bosch weggaan is een slag voor de parochiale eenheid, maar de bisschop is van mening dat die pastoors elders nodig waren.”

Pastoor Van Aken is in zijn St.-Lucaskerk bezig met het project Rebuilt, een van oorsprong Amerikaans project waarmee de parochiegemeenschap nieuw leven in wordt geblazen. “Dat pastoor van Aken zijn project moet achterlaten is pijnlijk, maar dat komt er helaas bij”, zegt Goes. “Hij gaat naar de parochie Heilige Oda in Sint-Oedenrode, een hele grote parochie. Dat is wel een blijk van vertrouwen.”

De wisselingen

Zes pastoors en vier kapelaans uit acht verschillende parochies zijn bij de wisselingen betrokken. Pastoor van Rossem, plebaan van de Sint-Jan, gaat van Den Bosch naar Boxtel. Pastoor Grubben gaat van Boxtel naar Nijmegen. Pastoor Swagemakers gaat van Nijmegen naar Helmond. Pastoor van de Laar gaat van Helmond naar Uden. Pastoor Blom gaat van Sint-Oedenrode naar Den Bosch en wordt de nieuwe plebaan van de Sint-Jan. Pastoor van Aken gaat van Den Bosch naar Sint-Oedenrode.
Pastoor Blom is nu nog deken van het dekenaat Veghel-Sint-Oedenrode en pastoor van de Laar is deken van het dekenaat Asten-Helmond.

De kapelaans die gaan wisselen zijn kapelaan Schaepman, die van Uden naar ’s-Hertogenbosch gaat; kapelaan Van de Mortel, die van Tilburg naar Sint-Oedenrode gaat; kapelaan Raj die van Sint-Oedenrode naar Bergeijk gaat en kapelaan Theunissen, die van Bergeijk naar een nog onbekende parochie gaat.