<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdomgroepen op weg naar de WJD

KN Redactie 19 juli 2016
image
Een deel van de reisgroep van bisdom Den Bosch vlak voor vertrek naar de WJD in Krakau (Foto: KN - Susanne van den Berk)

De groepen van de bisdommen Breda, Rotterdam en Utrecht vertrokken zondag en gisteren werden ook de jongeren van de bisdommen Groningen-Leeuwarden en Den Bosch uitgezwaaid.

Vanuit Den Bosch vertrokken gisterenavond 102 deelnemers per bus op weg naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Polen. Voorafgaand aan hun vertrek was er een ‘uitzwaaiviering’ in de kathedraal.

Geloofsweg

Mgr. De Korte vertelde de jongeren en hun ouders daar dat het hem tijdens de voorbereidingen was opgevallen dat er onder de groep pelgrims hele verschillende mensen zitten, “ook heel verschillend op hun geloofsweg”. “Sommigen hebben Jezus al ontmoet als hun persoonlijke Heer, anderen willen zich nog oriënteren en zijn zoekende op weg.”

Maar dat is niet erg, zo hield Mgr. De Korte de jongeren voor: “Zelfs een bisschop blijft zoekende, zijn hele leven lang, want zo is het in ons geloof”. Het mooiste op deze weg, zei de bisschop, “is dat je op een bepaald moment beseft dat je gevonden bent”.

Dienende liefde

Verwijzend naar het Heilig Jaar van Barmhartigheid dat ook centraal zal staan tijdens de WJD, zei de bisschop dat de “kern van het christelijk leven de dienende liefde is, de schenkende liefde, de verzoenende liefde”. Hij riep de jongeren op reis ook zo hun leven als christenen gestalte te geven en sprak de hoop uit dat ze “rijker als mens en rijker als gelovigen” terug zullen komen uit Polen.

Na de reiszegen van de bisschop, was er buiten nog even tijd voor een groepsfoto, voordat de uitgelaten jongeren in de bus stapten op weg naar Polen.

Groningen-Leeuwarden

Maandagochtend vroeg vertrokken ook de eerste 45 jongeren uit het bisdom Groningen-Leeuwarden. Ook zij zijn per bus onderweg naar Krakau. Bij de Sint Jozefkathedraal in Groningen ontvingen de deelnemers de pelgrimszegen van plebaan Rolf Wagenaar.

Een tweede groep jongeren uit het bisdom, in totaal 17 personen, vertrekt komende zaterdag zo meldt de website van het bisdom.

Haarlem-Amsterdam en Roermond

De jongeren die deelnemen aan de reizen van de bisdommen Haarlem-Amsterdam en Roermond vertrekken woensdag naar Polen. Vanuit Limburg gaan ruim zestig jongeren mee, vanuit Haarlem-Amsterdam reizen 126 deelnemers naar de WJD.

Rotterdam, Breda en Utrecht

Bijna tweehonderd jongeren uit de bisdommen Breda, Rotterdam en Paramaribo vertrokken afgelopen zondag gezamenlijk naar de WJD. In Den Haag ontvingen ze de reiszegen van mgr. Van den Hende, voordat ze in de bus stapten die hen naar Polen brengt.

De jongeren die met het aartsbisdom reizen zijn onderweg naar het Poolse bisdom Opole, waar ze een aantal dagen doorbrengen voordat ze naar Krakau gaan. Zij werden uitgezwaaid door kardinaal Eijk en mgr. Hoogenboom. Mgr. Woorts reist met de groep mee.

Nederland

In totaal nemen vanuit Nederland zo’n negenhonderd pelgrims deel aan de Wereldjongerendagen in Krakau. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.