fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop Van den Hout opent nieuwe pelgrimsroute ‘Clarapad’

Emma Koevoets 17 juni 2021
image
De eerste twee wandelaars op de nieuwe pelgrimsroute 'Clarapad'. Foto: Jolanda Bresser

Bisschop Ron van den Hout opende woensdag ‘Clara’s pelgrimsroute’ in Groningen. Het Clarapad is een tocht in negentien afzonderlijke trajecten. Het wordt geopend ter ere van het driehonderdjarig bestaan van het clarissenklooster Sint-Josephsberg in Megen, waar het pad eindigt.

Na de Mis in de Sint-Jozefskathedraal werden de eerste twee estafettelopers van de eerste etappe uitgezwaaid. De zusters clarissen zullen de wandelaars op 4 juli verwelkomen tijdens een feestelijke jubileumviering in aanwezigheid van bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Vanaf dan is het pad voor iedereen geopend.

Initiatiefnemer is Jolanda Bresser, een groot bewonderaar van Clara van Assisi. “Het is best spannend om van start te gaan met het Clarapad. We hebben er drie jaar naar toegewerkt met zeven teamleden”, vertelt ze. Bij het pad is een speciale site de lucht ingegaan.

Cadeau aan clarissen

In een speciaal routeboekje, Clara’s Atlas, wordt onder andere, net als op de site, voor elke etappe aangegeven waar wandelaars kunnen overnachten. “Clara’s Atlas, een boekje om tijdens het wandelen te gebruiken, komt uit na 4 juli”, benadrukt Bresser. “Eind juli zal Clara’s Atlas ook als fietsroute ter beschikking komen en er is een app gebouwd speciaal voor het Clarapad. Daarin vind je ook een soort routekaart met ballontjes waarin informatieve stukjes over Clara van Assisi staan.”

image
Bisschop Van den Hout opent het 'Clarapad'. Foto: Jolanda Bresser

In Megen wonen en werken de clarissen in stilte. Het Clarapad wordt cadeau gegeven aan de zusters die tot op de dag van vandaag de heilige Clara van Assisi (1193-1253) volgen. Bresser ontdekte in 2014 dat één van de vijf clarissen die in 1719 begonnen met de bouw van het klooster Sint-Josephsberg een oudtante van haar is. Dat inspireerde haar om een nieuwe pelgrimsroute voor Sint-Clara in Nederland te creëren.

Zo inspirerend mogelijk

De ontwikkeling van het Clarapad begon in 2018 met de vraag om een aanbevelingsbrief van bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwaarden. Daarna is zuster Angela Holleboom, abdis van het klooster in Megen, gevraagd om het cadeau te accepteren.

Na het akkoord van de communiteit ontstond er een zevenkoppig projectteam dat met veel enthousiasme het Clarapad voortbracht, met als doel om het zo inspirerend mogelijk te maken. De route verbindt kerken, kloosters, belevings- en meditatieplekken. “Eindpunt van de bedevaart is uiteindelijk de basiliek van Santa Chiara in Italië, waar Clara van Assisi begraven ligt”, zegt Bresser.

Een antwoord op drukte

Het Clarapad wil een antwoord op de drukte van alledag zijn: “Zo maak je mooi ruimte in jezelf en met rustig zijn kan je de ruimte gaan ervaren, om zo dichter bij jezelf te komen. Dit kan volgens Clara door het basisniveau van overleven te herijken, in de eigen omgeving aanpassing te doen en de verhoudingen naar buiten nader te bekijken”, zo meldt de site pelgrimsrouteclarapad.nl.