<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Pelgrimeren over de camino is populairder dan ooit – maar niet alleen voor gelovigen

Luuk van den Einden 4 januari 2024
image
Een pelgrim op de camino, de route naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Het pelgrimskantoor heeft in 2023 een recordaantal pelgrims genoteerd. Foto: OSV News - Jörg Meyrer, KNA

De pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostella blijkt in 2023 met bijna een half miljoen pelgrims een nieuw record te hebben gevestigd. Lang niet al die wandelaars zijn bedevaartgangers: het commerciële aspect van de camino wordt ook steeds groter.

446.035: zo veel mensen hebben in 2023 als pelgrim de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostella bereikt. Volgens het pelgrimskantoor van het bedevaartsoord is daarmee een nieuw record gevestigd: nooit eerder liepen in een jaar tijd zo veel mensen de camino, zoals de pelgrimsroute genoemd wordt.

Wereldwijd

Het is niet verrassend dat de meeste pelgrims (zo’n 44 procent) Spanjaarden zijn, maar wel opvallend dat Amerikaanse pelgrims de tweede grootste groep zijn. Ook Mexico en Zuid-Korea staan merkwaardig genoeg in de top tien van herkomstlanden, naast meer voor de hand liggende landen als Italië en Frankrijk.

Nederland staat met 5.885 pelgrims op plek veertien. Uit België liepen vorig jaar 2.981 pelgrims de camino.

Gebruik de pijltjes om te bladeren tussen de slides van de infographic.

De camino trekt pelgrims uit bijna alle landen ter wereld. Zo zijn er uit zowel Laos als Myanmar twee caminogangers geregistreerd. Uit Lesotho, Senegal, Somalië en de Salomonseilanden heeft telkens één persoon de weg naar Santiago de Compostella afgelegd. Drie inwoners van Vaticaanstad hebben in 2023 de camino gelopen.

Te voet, te fiets of per rolstoel

Iemand wordt aangemerkt als pelgrim wanneer hij of zij de laatste honderd kilometer naar Santiago de Compostella te voet heeft afgelegd, of de laatste tweehonderd kilometer op de fiets. Met stempels op hun pelgrimskaart wordt dat bijgehouden.

Dit jaar waren er ook 198 mensen die de bedevaartsplaats in een rolstoel bereikten. Voor hen geldt geen kilometerregel.

Pelgrimeren naar Santiago de Compostella wordt alsmaar populairder. Waar in de jaren tachtig het aantal bedevaartgangers nog onder de tienduizend lag, is het sinds de jaren negentig alsmaar drukker geworden op de paden naar de stad in Noordwest-Spanje.

Heilig jaar

De camino is van oudsher een pelgrimage naar het graf van de heilige Jacobus de Meerdere, een van Jezus’ apostelen, die volgens de overlevering in de stad begraven zou liggen. Wanneer 25 juli, zijn feestdag, op een zondag valt, wordt traditioneel een heilig jaar afgekondigd in Santiago de Compostella.

De pelgrimsaantallen exploderen in zo’n jaar: in het heilig jaar 1993 liepen 99.436 mensen de camino. In 2010 waren dat er al 272.417. Het laatste heilig jaar viel in 2021, maar werd vanwege de coronabeperkingen opgerekt tot 2022. In totaal legden in die periode 438.182 mensen de weg naar Santiago de Compostella af.

‘In de handen van God’

Bij de gelegenheid van het meest recente heilig jaar schreef paus Franciscus een brief aan de toenmalige aartsbisschop van het bedevaartsoord, waarin hij christenen “een pelgrimerend volk” noemde, die niet “naar een utopisch ideaal wandelen, maar juist richting een concreet doel”.

“Een pelgrim kan zichzelf in de handen van God leggen”, schreef paus Franciscus. “Pelgrims zijn zich er namelijk van bewust dat het beloofde land aanwezig is in Diegene die Zijn tent opslaat tussen de mensen, om hun reis te begeleiden.”

Modieuze uitdaging

Toch is het geloof voor lang niet alle caminogangers een thema op weg naar Santiago de Compostella. Het pelgrimskantoor noteert namelijk dat een steeds groter aandeel van de pelgrims op weg gaat zonder religieuze motieven: in 2023 ging het om ruim een vijfde van alle wandelaars.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat de camino voor steeds meer mensen het karakter van een modieuze wandeluitdaging begint te krijgen, is ook te merken aan de arrangementen waarmee reisbureaus de weg aanzienlijk makkelijker maken. Steeds populairder worden de ‘all-inclusive’-pakketten waarmee wandelaars de camino kunnen lopen terwijl bagagevervoer, hotelboekingen en routebeschrijvingen voor hen geregeld zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.