<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Kunnen we nog op bedevaart naar het Heilig Land?

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 oktober 2023
image
Inwoners van Khan Younis in de Gazastrook inspecteren een verwoeste moskee na een bombardement. Sinds afgelopen weekend een strijd losbarstte tussen Hamas en Israël, is het de vraag of bedevaarten naar het Heilig Land kunnen doorgaan. Foto: OSV News - Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Precies in het jaar dat alles weer als vanouds is in bedevaartland, lijkt Israël plotseling onbereikbaar als bedevaartsbestemming. Door alle geweldsuitbarstingen van het afgelopen weekend kan de veiligheid er niet gegarandeerd worden. De bedevaartorganisaties beraden zich.

“Dit is zeker niet het moment om naar Israël op bedevaart te gaan”, zegt Jos van Bussel, voorzitter van bedevaartorganisatie Christoffel Reizen. “De situatie is er onveilig en mensen worden angstig. Maar dat wil niet zeggen dat we geen reizen naar Israël plannen en voorbereiden.”

Bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim vindt het een lastige situatie. “Het is moeilijk te voorspellen”, zegt woordvoerder Matheu Bemelmans. “We weten niet hoe de situatie over een week zal zijn, laat staan hoe het zich over drie maanden zal hebben ontwikkeld.”

Vijftien reizen annuleren

Reizen naar het Heilige Land staan de aankomende tijd niet op de planning bij de twee bedevaartorganisaties. Anders is dat bij de christelijke reisorganisatie Beter Uit. Omroep KRO-NCRV meldde gisteren dat de reisorganisatie de ongeveer vijftien reizen die er voor de aankomende weken gepland waren moest annuleren. Twee groepen reizigers waren vlak voor de bombardementen weer terug. Nederlands Dagblad meldt dat een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Ede vastzit in Jeruzalem.

Vliegtickets bestellen

Ook het Huis voor de Pelgrim is blij dat er momenteel geen groepen in Israël zijn. In augustus was de laatste reis naar het land. Er staan nu groepsreizen gepland voor in januari en in mei, en in augustus 2024 een open reis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bemelmans: “De vliegtickets voor de reis in januari moeten we binnen enkele weken bestellen. We gaan nog overleggen wat we doen. Bij Israël heb je altijd al te maken met veiligheidsrisico’s. Maar van een enkele bom in de Gazastrook merkten mensen in de andere gebieden niets. Nu is het heel anders. We hebben heel wat discussiepunten, maar veiligheid staat voorop.”

Draaiboek

Christoffel Reizen bestaat pas twee jaar. Van Bussel: “We hebben al heel wat reizen georganiseerd. Een reis naar het Heilige Land zou een volgende etappe voor ons zijn. Jeruzalem lijkt nu nog redelijk veilig. Maar de situatie veranderd snel en we houden het goed in de gaten.”

Van Bussel organiseert zelf al tientallen jaren reizen. “Die gingen allemaal door, ook tijdens crisissen. Op een crisis als nu in Israël kun je nooit voorbereid zijn.”
Protocollen zijn er dan ook niet.

“Voor sommige situaties kun je geen draaiboek maken. Zo staakten de Belgische treinen een keer op het moment dat we met een groep pelgrims uit Lourdes terug naar huis moesten. Zo’n incident maken we waarschijnlijk nooit meer mee, dus is een draaiboek niet nodig.”

https://www.kn.nl/donaties/

Bemelmans heeft ook nog nooit een draaiboek of protocol bij de hand gehad. “In alle jaren dat we reizen organiseren hebben we nooit een vervelend geweldsincident gehad. Het ergste wat wij hebben meegemaakt is dat corona uitbrak en een groep pelgrims het hotel niet uit mocht.”

Bijbelse plaatsen

Beide bedevaartorganisaties richten zich bij hun reis naar het Heilige Land voornamelijk op Bijbelse plekken. Deze lijken vooralsnog te ontkomen aan de verwoestende bombardementen.

Bemelmans en Van Bussel hopen dat die plaatsen zoveel mogelijk intact blijven. Ze zijn het erover eens dat het “verschrikkelijk is wat er nu gebeurd”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.