fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop vraagt gebed tegen antisemitisme

KN Redactie 29 oktober 2018
image
(Foto: CNS/John Altdorfer, Reuters)

Na de moordaanslag, zaterdag, op een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh, heeft bisschop David Zubik opgeroepen tot gebed tegen antisemitisme.

‘Moge God ons bevrijden’

In een reactie veroordeelde bisschop Zubik de aanslag en iedere vorm van antisemitische onverdraagzaamheid.
“Moge God ons bevrijden van angst en haat, en vrede zaaien in ons leven, onze gemeenschappen en in de wereld”, zei hij zaterdag. “Kapot door de moordpartij deze morgen, gaat mijn hart en gebed bijzonder uit naar onze Joodse zusters en broeders en de agenten die zich naar de plaats des onheils spoedden.”

Antisemiet

De moordpartij vond zaterdagmorgen plaats in de orthodox Joodse Tree of Life-synagoge in een buitenwijk van Pittsburg. De 46-jarige Robert Bowers stormde gewapend met een automatisch wapen en drie pistolen het bedehuis binnen en opende het vuur. Hij riep daarbij zoveel mogelijk Joden te willen doden. Bowers had eerder al via sociale media dreigende en antisemitische taal geuit. Hij had geen strafblad en kon ongehinderd een arsenaal aan wapens aanschaffen.

‘Nooit meer!

“Anti-Joodse onverdraagzaamheid, en alle religieuze en etnische onverdraagzaamheid, zijn vreselijke zonden”, aldus bisschop Zubik. “Terwijl wij bidden om vrede in onze gemeenschap en troost voor de rouwenden, moeten wij gebed omzetten in actie door onze naasten lief te hebben en eraan werken dat ‘nooit meer!’ werkelijkheid wordt.”’

Paus bidt voor slachtoffers

Zondag bad paus Franciscus tijdens het angelusgebed voor de slachtoffers van de aanslag. “Moge de Allerhoogste de overledenen in zijn vrede verwelkomen, hun families troosten en de gewonden steunen”, aldus de paus. Hij benadrukte in het bijzonder zijn nabijheid met de Joodse gemeenschap van Pittsburg.
“Moge de Heer ons helpen de uitbarstingen van haat uit te bannen die zich in onze samenleving voordoen.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.