fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen betuigen medeleven met slachtoffers Stockholm

KN Redactie 8 april 2017
image
Mgr. Anders Arborelius. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons ccby)

Katholieke bisschoppen in Scandinavië en in Nederland hebben ontzet gereageerd op de terreuraanslag met een truck in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Daarbij kwamen gisteren vier mensen om het leven en raakten 15 mensen gewond. Volgens berichten in Zweedse media zijn er twee verdachten gearresteerd, vermoedelijk Oezbeken met banden met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

‘Gewonde wereld’

In een vandaag gepubliceerde verklaring veroordeelde de katholieke bisschop van Stockholm, Anders Arborelius, de “verschrikkelijke daad van terrorisme” als een vorm van zinloos geweld. “We moeten meer en meer beseffen dat we leven in een gewonde wereld, en hoe kwetsbaar wij als mensen zijn”, aldus mgr. Arborelius.

Bisschoppenconferentie

Op vrijdagavond had ook de Scandinavische Bisschoppenconferentie – momenteel in Hamburg bijeen voor een algemene vergadering – met afschuw gereageerd op de aanval in een drukke winkelstraat. “Ons medeleven is in deze tijd van verdriet en onzekerheid bij de families van de doden en gewonden, en bij de hele bevolking”, aldus mgr. Czeslaw Kozon, voorzitter van de conferentie van Noorse, Zweedse, Finse, Deense en IJslandse bisschoppen. “We voelen ons in deze moeilijke situatie ten diepste verbonden met onze Zweedse broeders en zusters, en begeleiden hen met onze gebeden.”

Nederland

Tijdens de Avond van de Martelaren in Amsterdam vrijdagavond, betuigde ook bisschop Jozef Punt van Haarlem-Amsterdam zijn medeleven. Hij vroeg de aanwezigen in de volle Sint-Nicolaasbasiliek om behalve voor de slachtoffers ook voor de daders van terreuraanslagen als die in Stockholm te bidden. (KNA/KN)